E catastrofal că oricine poate să dea sfaturi de slăbire. Că pot lansa formule de cură de slăbire şi pompierii, şi contabilele, şi frizerii, şi o cumătră, şi un vecin de bloc. Dietele de slăbire, vorbite de nepricepuţi, sunt doldora de păcăleli şi iată câteva erori des întâlnite.
Zic unii cu voce apăsată că, pentru a nu depune kilograme, e bine să mănânci pâine prăjită. O aiureală! Pâinea obişnuită conţine aproximativ 50% glucide. Dar dacă o prăjeşti, se elimină apa din pâine şi creşte concentraţia în carbohidraţi, deci în glucide: de la 50% la 80%. Halal metodă de slăbire cu pâinea prăjită!
Orice om trebuie să mănânce pâine, fiindcă ea produce o glicemie lentă şi constantă, nu este un aport de carbohidraţi brusc, greu compensat de pancreas prin inoculare de insulină. Însă nu trebuie ca pâinea să se consume în exces. E bine să mănânci 160 de grame, aproximativ o jumătate de pâine.
Pentru a nu scoate din ţâţâni cântarul, e util să se evite prăjelile, dar şi alimentele trecute prin făină, pesmet, preparate pane, de genul şniţele, chiftele, fiindcă făina are 80% glucide, multe zaharuri. De asemenea, trebuie evitate unele produse gen chipsuri, cartofi prăjiţi, pizza. În locul acestora, mai bine mâncăm un măr.
Sunt delicioşi cartofii prăjiţi, dar pe lângă glucidele din cartofi, mai intervin şi grăsimile din uleiul de prăjire, iar din prăjire se formează şi elemente de descompunere, care au acţiune nocivă, chiar cancerigenă.
O altă gafă este sarea fără cumpătare. Sarea în exces este otravă. Sarea reţine apa. Tocmai de aceea, nu e cazul să mai avem solniţă pe masă, să mai adăugăm sare în farfurie, ci să lăsăm doar sarea conţinută în alimente.
O păcăleală pentru cei care vor să scape de kilograme este şi înghiţirea de medicamente diuretice. Cu ajutorul lor elimini apă, dar nu alungi grăsimea. Pentru o slăbire eficien