Specialiştii susţin că recolta de anul acesta va da un vin de calitate superioară, deoarece canicula a îndulcit strugurii mai mult decât în alţi ani. Sursa: Horia Călăceannu
Canicula şi seceta din această vară au fost o adevărată mană cerească pentru viticultorii bănăţeni, iar cantitatea mare de zahăr din struguri îi determină pe oenologi să afirme că acesta va fi sezonul vinurilor de vinotecă. De altfel, acest lucru este confirmat şi de faptul că săptămâna trecută a început culesul, cu şapte zile mai devreme decât anul trecut.
În plus, temperaturile deosebit de ridicate din această vară nu doar că au copt mai repede strugurii, dar i-au şi îndulcit mai mult decât anii trecuţi. Astfel, viile de pe domeniul Recaş au devenit de miercurea trecută un adevărat furnicar, format din aproximativ 600 de muncitori zilieri. Fie că sunt din Banat, Ardeal sau Moldova, oamenii culeg de zor ciorchinii grei de pe cele peste 500 de hectare de vie.
10 tone de struguri la hectar
Directorul general al SC Cramele Recaş Prod SRL, Gheorghe Iova, spune că anul acesta producţia va fi categoric una de excepţie. „Sunt la Recaş din ’83 şi numai anul trecut şi în ’86 am avut ani de excepţie. Dar, după cum se prezintă strugurii acum, categoric, din punct de vedere calitativ, vom fi peste nivelul anului trecut. Şi din punct de vedere cantitativ ne aşteptăm să avem o producţie mare, de peste 10 tone la hectar. Am fost chiar ieri în vie cu Hartley Smithers, vinificatorul nostru australian, şi a fost impresionat de calitatea strugurilor“, povesteşte Gheorghe Iova.
Soiurile care vor avea o producţie de excepţie în acest sezon sunt Feteasca neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Muscat Ottonel. „Strugurii din acest an sunt cu 10% mai dulci decât cei de anul trecut, considerat de vârf. A fost foarte cald, p