Băncile europene reduc personalul în cel mai rapid ritm de după colapsul băncii americane Lehman Brothers din 2008, anunţând de la începutul anului eliminarea a 67.000 de locuri de muncă, dintre care 40.000 numai în ultima lună, în condiţiile în care temerile privind bonitatea unor state precum Italia sau Franţa bântuie pieţele financiare, scrie Bloomberg.
Cele mai multe eliminări de posturi au fost anunţate de la începutul acestui an de bănci britanice - 50.000. Spre comparaţie, instituţiile de credit din SUA renunţă la 10.500 de angajaţi. Îngrijorările privind sănătatea financiară a unor economii europene majore sufocă operaţiunile de trading, reduc valoarea acţiunilor şi obligaţiunilor, ceea ce afectează veniturile băncilor, şi descurajează instituţiile de credit să se angajeze în fuziuni sau achiziţii.
Finanţele băncilor occidentale ar putea primi o lovitură şi din estul Europei, unde aprecierea francului elveţian face dificilă rambursarea împrumuturilor denominate în această monedă, avertizează UBS Wealth Management.
UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat la începutul săptămânii că reduce cu 3.500 sau 5% numărul angajaţilor, în principal la diviziile de investiţii. În Marea Britanie, la începutul lunii august, HSBC a anunţat că renunţă la 30.000 de locuri de muncă. Barclays reduce personalul cu 3.000, iar Royal Bank of Scotland elimină de pe state 2.000 de posturi. Credit Suisse, un alt creditor elveţian, a anunţat 2.000 de tăieri.
"Este o baie de sânge şi mă aştept ca situaţia să se înrăutăţească. Cred că mulţi dintre cei concediaţi nu-şi vor găsi loc de muncă. Nimeni nu vrea să vorbească despre angajări, oricât de bun ai fi. Viaţa va fi foarte dificilă în următorii doi-trei ani", spune Jonathan Evans, preşedinte al firmei de recrutare Sammons Associates.
Credit Suisse şi UBS au raportat scăderea cu 71% a veni