28 apr. 2025 |
Cafea sau ceai? Ce aleg mai des europenii? În România, pofta pentru cafea a crescut vizibil: importurile s-au dublat în valoare în doar cinci ani |
28 apr. 2025 |
România, pe ultimul loc în UE la maşini agricole: 0,7 CP/1.000 ha faţă de 2 CP/1.000 ha în Franţa, 4,1 CP/1.000 ha în Olanda şi 7,3 CP/1.000 ha în Austria. „Marile ferme din România sunt bine echipate şi tehnologizate, au trecut la agricultura 4.0. Însă, fermele mici sunt departe de nivelul de mecanizare al fermelor mici din partea vestică a Europei“ |
28 apr. 2025 |
Afacerea de familie 3 Generaţii din satul Râncaş, judeţul Sălaj, a produs în 2024 circa 7.000 de sticle de sirop şi borcane de zacuscă şi dulceaţă. În câţiva ani, vrea să trimită produsele din atelierul artizanal în băcăniile de peste hotare |
25 apr. 2025 |
O cooperativă cu 11 fermieri din satele Grojdibodu şi Hotaru din judeţul Olt face o fermă de bovine şi un abator cu 1,7 mil. euro, iar 90% din bani vin de la UE |
24 apr. 2025 |
Căutătorii de trufe. Luna’s Premium Truffles, o afacere născută în anul de criză 2008, trimite trufe din pădurile României celor mai exclusiviste restaurante din lume, cu stele Michelin |
24 apr. 2025 |
Cetăţenii străini cumpără terenuri în România. În doar patru ani suprafaţa de teren deţinută de persoane fizice din afara ţării a crescut cu 33%. Datele privind investitorii persoane juridice sunt o enigmă |
24 apr. 2025 |
Programul „Rabla pentru Tractoare” a fost publicat în Monitorul Oficial cu o surpriză: tractoarele agricole şi forestiere, cele mai accesibile pentru micii fermieri, au fost scoase din schemă |
20 apr. 2025 |
Business MAGAZIN. Cine este Ion Neculcea, cel pe care pasiunea pentru chimie l-a făcut unul dintre cei mai mari cercetători şi antreprenori din agro din România. Are 9 produse unice în lume. ”Moneda mea este reducerea chimizării solului. Acesta va fi viitorul” |
18 apr. 2025 |
Micii producători din zona rurală spun că de Paşte consumatorul se îndreaptă către ei. Efortul şi munca lor sunt însă zilnice, indiferent de sezon |
17 apr. 2025 |
Românii vor produse locale, dar le pun rar în coş: doar 18% cumpără constant, deşi 90% spun că le preferă. Schimbarea intervine de sărbători, când 8 din 10 români aleg să susţină producătorii români |
17 apr. 2025 |
Prosecco e noul vin pentru tineri: gustul dulce şi trendurile de pe Instagram au cucerit generaţia Z. „Tinerii nu mai beau vin. Francezii sunt şocaţi“ |
17 apr. 2025 |
Europa, împărţită între consumul de unt şi ulei de măsline: ce se află în bucătăria ta? |
17 apr. 2025 |
Producţia de vin a României s-a scăzut cu 20% în 2024, până la 3,7 milioane de hectolitri, pe fondul secetei şi al grindinei. Consumul, în scădere cu 11% |
17 apr. 2025 |
Legumele, fructele, carnea de pui şi berea conduc vânzările din retail. Odată cu venirea primăverii, îngheţata, produsele de grădinărit şi cele de protecţie solară urcă puternic în topul categoriilor cu cele mai mari creşteri |
17 apr. 2025 |
Producţia de vin a României a scăzut cu 20% în 2024, până la 3,7 milioane de hectolitri, pe fondul secetei şi al grindinei. Consumul, în scădere cu 11% |
16 apr. 2025 |
CONFIDEX: 95% dintre managerii români, un procent covârşitor, consideră că economia naţională are nevoie de investiţii uriaşe pentru dezvoltarea sustenabilă în viitor |
15 apr. 2025 |
Nawaf Salameh, fondator şi preşedinte al Nawaf Salameh Family Office: Cred cu tărie că viitorul României depinde de dezvoltarea unor legături comerciale solide şi de durată cu Statele Unite |
15 apr. 2025 |
Studiu Confidex: Agricultura, sectorul cu cei mai îngrijoraţi manageri în S1 2025, iar energia cu cei mai relaxaţi. „Managerii români sunt mai degrabă îngrijoraţi, dar nu vedem o percepţie pesimistă vizavi de evoluţie economiei româneşti.” |
15 apr. 2025 |
Producătorii de fructe şi legume, afectaţi de ger, cer despăgubiri autorităţilor: „România a rămas în acest an fără fructe şi legume autohtone. Este fără precedent în istoria post-revoluţionară a României” |
15 apr. 2025 |
CONFIDEX: 95% dintre managerii români, un procent covârşitor, consideră că economia naţională are nevoie de investiţii uriaşe pentru dezvoltarea sustenabilă în viitor |
14 apr. 2025 |
Îngheţul a lovit puternic fructele şi legumele din România. Ceapa, varza şi merele au rezistat, dar restul producţiei va fi mai mică, mai scumpă şi, inevitabil, vom importa mult mai mult |
14 apr. 2025 |
Belgienii îşi cresc propriile găini după ce ouăle s-au scumpit cu 50%, pentru francezi e un simbol al sustenabilităţii, iar pentru bogaţi, precum David Beckham, e un trend cool şi instagramabil. ZF Live Horia Cardoş, Agroland: „În vestul Europei, dacă eşti înstărit, este o mândrie să ai găini. E scump să creşti găini acasă.“ |
14 apr. 2025 |
Îngheţul a lovit puternic culturile de fructe şi legume din România. Ceapa, varza şi merele au rezistat, dar restul producţiei va fi mai mică, mai scumpă şi, inevitabil, vom importa mult mai mult |
11 apr. 2025 |
Cum au putut 200.000 de euro să schimbe destinul unui sat din Bihor: familia Toth a adus turişti într-un loc ce se depopula, cu o fermă de capre, o livadă de fructe şi agropensiunea Rose Hip Hill |
10 apr. 2025 |
Adama vrea să recâştige locul doi pe piaţa de tratamente pentru cereale, după suprafaţa acoperită în România. În 2024, cifra de afaceri a crescut cu 10%, iar acum mizează acum pe dezvoltarea portofoliului: pune pe piaţă cinci produse noi pentru porumb |
10 apr. 2025 |
Agroland trece printr-un rebranding şi se repoziţionează din furnizor pentru micii fermieri la jucător agroalimentar, cu ţintă de 100 mil. euro şi 300 de magazine în 2-3 ani |
09 apr. 2025 |
Rebranding cu ambiţii mari: Agroland vrea să devină jucător important în sectorul agroalimentar. Ţinteşte afaceri de 100 mil. euro şi 300 de magazine în doi-trei ani |
09 apr. 2025 |
Cum a reuşit Csizmadia György să transforme laptele colectat de la 100 de gospodării din Valea Nirajului în produsele lactate Gabriella, care pleacă din Mureş spre rafturile a 200 de magazine din toată ţara |
09 apr. 2025 |
Restaurantele cer taxă pentru tortul adus din exterior, dublă faţă de preţul unui tort, taxă de rezervare sau precomandă. Cât costă să-ţi serbezi ziua în oraş? |
07 apr. 2025 |
Dunărea va rămâne „autostrada“ cerealelor şi în următorii 20 de ani. Peste 40% din transporturile pe apă au fost de produse agricole în 2024, iar dependenţa nu va scădea |
07 apr. 2025 |
Pământul, o resursă de bunăstare? România are 12,7 mil. ha teren agricol, iar Olanda 1,8 mil. ha. Noi avem deficit de 700 mil. euro la produse lactate şi Olanda are un excedent de 6 mld. euro |
04 apr. 2025 |
Cum îşi face loc pe o piaţă de 1 miliard de euro Căşăria Dunar, un brand de brânzeturi din câmpia Bărăganului pornit în 2018. „Vânzările cresc încet, băcăniile se deschid în număr mai mare, am început să avem cereri şi de la magazine alimentare. Nu este foarte greu să ajungi pe un raft.“ |
04 apr. 2025 |
O cooperativă din Caraş-Severin vrea să facă o fermă cu 200 de vaci de carne din rasa Charolais din Franţa, investiţie de 2,8 milioane de euro, cu 70% fonduri europene. Vrem să producem carne direct în fermă, nu doar să vindem animale şi carcase |
03 apr. 2025 |
Temperatura medie anuală terestră din România creşte mai rapid decât în Italia şi Spania, ţări mediteraneene. A crescut cu 3,3°C între 1961-2024, cel mai ridicat nivel |
02 apr. 2025 |
Eliezer Prod, producătorul brandului de brânzeturi Lunca Ilvei, mizează pe reţeaua proprie de magazine pentru a contracara scăderea exporturi şi dependenţa de retail: a deschis 8 locaţii, în Bistriţa-Năsăud şi Cluj-Napoca |
01 apr. 2025 |
Păstrăvul Auriu, un vechi restaurant din Bicaz ajuns pe mâna bucătarului Iulian Niculescu, atrage turişti din Germania, Italia şi Elveţia cu preparatele tradiţionale româneşti reinterpretate şi inspirate din Delta Dunării |
01 apr. 2025 |
Nu pierdem teren în agricultură, dar pierdem valoare în industria alimentară. România a atras investiţii străine directe de 123 de milioane de dolari în agricultură, mai mult decât Ungaria, dar aceasta ne depăşeşte la banii atraşi în industria alimentară |
01 apr. 2025 |
Care este povestea mezelurilor Benedek, produse zilnic de 550 de angajaţi într-o fabrică din Gheorgheni, care au adus venituri de 33,5 mil. euro anul trecut? Ce urmează după trei decenii şi un nou proprietar: în 2025 începe construcţia unei fabrici de la zero şi extinderea naţională |