Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Valeriu Dănilă, Ziarul Financiar

Recomanda:
290 articole publicate pe Ziarul Financiar 61 in sept. 2023
Data Articol
29 sept. 2023 O veste îndelung aşteptată: Inflaţia din zona euro scade în sfârşit semnificativ. Aceasta a atins 4,3% în luna septembrie faţă 5,2% în august
29 sept. 2023 Prima veste bună după doi ani de creştere a preţurilor: Inflaţia din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că BCE nu va mai trebui să majoreze dobânzile
28 sept. 2023 Conferinţa ZF Piaţa de capital 2023. Mihai Precup, secretar de stat, cancelaria primului-ministru: Nu vor mai fi mandate provizorii în consiliile de administraţie
28 sept. 2023 Veşti bune de pe bătrânul continent: Inflaţia din Germania atinge minimul ultimilor doi ani. Creşterea preţurilor a încetinit la 4,3% în luna septembrie, faţă de 6,4% în august
27 sept. 2023 Ajută băncile elveţiene la încălcarea sancţiunilor internaţionale? Autorităţile americane încep o anchetă despre modul în care Credit Suisse a gestionat averea oligarhilor ruşi. „Vedem în mod constant un model în care băncile elveţiene facilitează practicile corupte ale oamenilor care şi-au jefuit ţara”
27 sept. 2023 Petrolul reprezintă salvarea pentru această ţară din America de Sud: Eşte de aşteptat ca economia să crească cu 115% în următorii ani. „Amploarea exactă a creşterii depinde de cât de repede sunt puse în funcţiune noi instalaţii de producţie”
26 sept. 2023 Meta reziliază anticipat un contract de închiriere mamut din Londra: Compania a fost obligată să plătească 149 de milioane de lire, echivalentul chiriei pe 7 ani. Gigantul din Silicon Valley „evaluează întreaga amprentă imobiliară la nivel global”
26 sept. 2023 Europa se pregateste iar de Covid: Comisia Europeană negociază un nou acord cu Moderna pentru furnizarea de vaccinuri. Ultimul contract de acest fel a expirat anul trecut în august
25 sept. 2023 Cine profită de războiul din Ucraina? NATO şi-a creeat un fond de investiţii speculativ care are ca scop susţinerea start-upurilor din domeniul apărării. „Nu există suficient capital de risc pentru tehnologia militară, mai ales în Europa.”
25 sept. 2023 Cea mai îndatorată companie a planetei este tot mai aproape de faliment: Acţiunile Evergrande au scăzut cu peste 25% după ce compania a anunţat renegocierea planului de restructurare
22 sept. 2023 Mihai Precup, secretar de stat la cancelaria premierului: „Listarea Hidroelectrica a fost un proiect de ţară pe care am reuşit să-l ducem împreună cu toţii la capăt şi să facem cea mai mare listare din istoria Europei de Est.”
22 sept. 2023 Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica: „Anul acesta a fost un an de referinţă în activitatea Hidroelectrica prin finalizarea procesului de listare, a fost un proiect vechi la care s-a muncit mult”
22 sept. 2023 Mihai Precup, secretar de stat la cancelaria premierului: „Guvernul României şi-a asumat să listeze încă 3 companii până în 2026, prin PNRR”
22 sept. 2023 Cosmina Plaveti Cosmina Plaveti, Head of Investment Banking, BCR: „IPO-ul Hidroelectrica a reuşit să mute 2% din toate depozitele bancare în BVB”
22 sept. 2023 Cosmina Plaveti, Head of Investment Banking, BCR: „IPO-ul Hidroelectrica a reuşit să mute 2% din toate depozitele bancare în BVB”
22 sept. 2023 Bogdan Ceuca, şef Departament Tranzacţionare, Transilvania Investments Alliance: „Mare parte din portofoliu este pe companii unde Transilvania Investments are o poziţie dominantă, peste 50% din capitalul social”
22 sept. 2023 Eglé Fredriksson, Portfolio Manager, East Capital Asset Management: „Creşterea lichidităţii ar trebui să fie principala preocupare a BVB. Au fost numeroase IPO-uri mai mici, dar din nefericire, acestea nu au reuşit să atragă atenţie internaţională”
22 sept. 2023 Ionuţ Bindea, Roca Industry: „Ne dorim ca până se termină anul să fim cu majorarea de capital închisă şi mutaţi pe piaţa principală”
22 sept. 2023 Radu Crăciun, BCR Pensii: „Rata de creştere a activelor fondurilor de pensii este mai mare decât rata de creştere a capitalizării bursei, ceea ce în final ne va duce într-un blocaj”
21 sept. 2023 Surpriză din SUA: Rezerva Fedarală ia o pauză din creşterea ratelor dobânzilor. Jerome Powell: „Suntem într-o poziţie din care trebuie să acţionăm cu prudenţă pentru a determina nevoia întărării suplimentare a politicii monetare”
21 sept. 2023 Decizie şoc a Poloniei: „Nu mai transferăm arme în Ucraina deoarece acum întărim armata poloneză cu echipament modern”. Anunţul vine după ce tensiunile dintre cele două ţări au escaladat pe tema importului de grâu
21 sept. 2023 Poate petrolul să depăşească 100$ pentru un baril pe bursă? Fondurile de investiţii speculative au contribuit la creşterea masivă a preţului din ultimele luni: „Deodată, toată lumea şi-a dat seama că piaţa va continua să meargă în sus pe termen scurt.”
21 sept. 2023 Apple plănuia încă din 2018 să-şi dezoltve propriul modem pentru telefoane. La mai bine de 5 ani de la începerea proiectului, chip-ul care trebuia folosit în Iphone 15 are perfomanţe slabe şi se supraîncălzeşte. „Aceste întârzieri indică faptul că Apple nu a anticipat complexitatea efortului”
20 sept. 2023 Şi-a făcut Elon Musk casă din banii companiei Tesla? Procurorii americani investighează achiziţia unor panouri de sticlă în valoare de mai multe mlioane de dolari, care ar fi urmat să fie folosite la construcţia unui imobil „secret”
20 sept. 2023 Veşti bune din Marea Britanie: Inflaţia a scăzut la 6,7% în luna august, semn că preţurile încep să se calmeze. „Credem că aceasta ar putea fi ultima ultima majorare a dobânzilor doarece avem presiuni pe scăderea inflaţiei”
19 sept. 2023 Explozia preţurilor la uleiul de măsline îi face pe hoţi tot mai doritori să pună mâna pe „aurul lichid”: În Spania o companie a fost jefuită de 50.000 de litri în valoare de peste 420.000 de euro
18 sept. 2023 Ameninţată din exterior de SUA şi China, Uniunea Europeană se confruntă şi cu scindări interne. Franţa şi Germania se contrazic pe cele mai importante teme ale tranziţiei verzi. „Este aproape o chestiune de supravieţuire politică”
18 sept. 2023 Noul CEO al Societe Generale, Slawomir Krupa, este pus sub presiune pentru a creşte evaluarea de piaţă a companiei. „Noile prognoze actualizate ale SocGen sunt dezămăgitoare”
18 sept. 2023 Preţurile chiriilor din Marea Britanie sunt de neoprit: O creştere cu 12% în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare creştere din mai mult de un deceniu. O chirie medie costă acum 1300 de lire
15 sept. 2023 Ce se întâmplă cu moneda unică? Euro s-a depreciat timp de 9 săptămâni consecutive faţă de dolar, cea mai lungă perioadă din istorie. „Ne aşteptăm ca deprecierea euro să prindă avânt, nu doar împotriva dolarului, dar şi faţă de alte valute”
15 sept. 2023 China continuă să surprindă: Economia şi-a revenit spectaculos în august. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
15 sept. 2023 Rusia încă se luptă cu deprecierea monedei: Banca centrală a dictat o nouă majorare a dobânzilor. „Având în vedere hotărârea Băncii Rusiei de a nu înăspri controalele de capital, singurul mod în care poate oferi sprijin rublei este prin majorări ale ratelor”
15 sept. 2023 Schimbări importante în guvernul american: Joe Biden o numeşte pe Penny Pritzker într-o funcţie cheie pentru reconstrucţia Ucrainei. Aceasta a ocupat anterior funcţia de secretar al comerţului şi este o susţinătoare avidă a Partidului Democrat
14 sept. 2023 Beijingul atacă noua anchetă a Comisiei Europene cu privire la subvenţiile pentru industria EV. „Este un act protecţionist neaşteptat care va perturba şi distorsiona serios lanţul global de aprovizionare a industriei auto, inclusiv în UE, şi va avea un impact negativ asupra relaţiilor economice şi comerciale China-UE”
14 sept. 2023 Cea mai mare listare din tehnologie este aproape: Arm a strâns 52,3 miliarde de dolari înainte de începerea tranzacţionării. Nume grele precum Apple, Google şi Nvidia au contribuit la suprasubscrierea companiei engleze ce produce procesoare mobile
14 sept. 2023 Investitorii prind viaţă: Cea mai mare listare din tehnologie din ultimii ani este aproape. Arm a strâns 52,3 miliarde de dolari înainte de începerea tranzacţionării. Apple, Google şi Nvidia au cumpărat acţiuni la compania engleză ce produce procesoare mobile
14 sept. 2023 Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Confuzia între supravegherea bancară şi protecţia consumatorului a luat amploare după criza din 2007-2008, în special după criza cu francii elveţieni. Micii deponenţi trebuie protejaţi deoarece o criză încredere în sistemul bancar e devastatoare
14 sept. 2023 Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: În anii 90 modelul era cel al Bundesbank. Banca centrală a Germaniei nu face supraveghere financiară, aceste lucruri se fac într-o instituţie separată. BNR a acceptat supravegherea bancară şi prudenţială deoarece nu exista o altă instituţie care să poată face acest lucru
13 sept. 2023 Uniunea Europeană începe o anchetă cu privire la subvenţiile acordate de China industriei EV. „Preţul lor este ţinut artificial la un nivel scăzut de subvenţii uriaşe ale statului. Acest lucru ne distorsionează piaţa”
13 sept. 2023 Cine sunt marii câştigători ai acestui deceniu? O nouă analiză arată că inginerii IT, lucrătorii din finanţe şi cei din domeniul medical vor avea cu toţii mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite
13 sept. 2023 Probleme pentru Marea Britanie: Economia ţării a continuat să scadă cu 0,5% în iulie. „Credem că economia va stagna în următoarele trimestre, o recesiune uşoară nefiind exclusă”
13 sept. 2023 Ce este G20 şi cum ajută aceasta la rezolvarea problemelor internaţionale?
12 sept. 2023 China va deveni cel mai mare exportator de maşini al planetei depăşind în acest an Japonia. Companiile sunt nevoite să se adapteze din cauza scăderii cererii interne. „Avem un surplus de 25 de milioane de unităţi care nu sunt folosite”
12 sept. 2023 Fondul suveran al Norvegiei, cu active în valoare de 1,4 trilioane de dolari, devine cel mai mare acţionar al UBS, cu o participaţie de aproximativ 5%. Vehiculul de investiţii se opusese iniţial preluării Credit Suisse, votând pentru demiterea consiliului de administraţie al băncii falimentare
11 sept. 2023 Dezastru pe piaţa chiriilor din Marea Britanie: Preţurile ar urma să mai crească cu încă 25% în următorii patru ani. „Aceste presiuni nu vor slăbi prea curând, de aceea ne aşteptăm ca preţul chiriilor să crească în continuare”
11 sept. 2023 Compania rusească Alrosa a descoperit un diamant de 390,7 carate într-o mină din Yakutia. Piatra preţioasă este cea mai mare descoperită în Rusia ultimilor 10 ani, însă Alrsosa ar putea avea probleme cu vânzarea acesteia. „O combinaţie de masă, formă şi culoare face piatra unică”
11 sept. 2023 Banca centrală poloneză surprinde: Zlotul se depreciază accelerat pe fondul reducerii dobânzii cu 0,75%. Opoziţia acuză instituţia că joacă politic înaintea alegerilor din octombrie
11 sept. 2023 Economia UE va creşte în acest an cu doar 0,8%, arată cele mai noi date ale Comisiei Europene. Inflaţia prea mare, scăderea producţiei respectiv a comerţului, dar şi scufundarea Germaniei în recesiune afectează întreg blocul comunitar. „Activitatea economică a stagnat în cel de-al doilea trimestru, iar datele arată o scădere în lunile următoare”
10 sept. 2023 Cine este Lars Fruergaard Jørgensen, omul care a transformat Novo Nordisk în cea mai valoroasă companie Europeană datorită Ozempic, celebrul medicament pentru diabet care ajută şi la pierderea kilogramelor. „Nu s-a făcut pe sine faţa companiei, oamenii apreciază foarte mult asta”
08 sept. 2023 Economia chineză sângerează: După scăderea exporturilor cu 8,8% în august Yuanul chinezesc se depreciază până la nivelul din 2007 faţă de dolar. „Mâine vom vedea dacă China lasă Yuan-ul să se acomodeze cu un nivel de depreciere şi mai mare”
08 sept. 2023 Mai pot bursele din SUA să-şi revină? Acţiunile Apple sunt lovite de planurile Beijingului privind interzicerea telefoanelor străine pentru angajaţii guvernamentali. Vestea a sterş 6% din capitalizarea companiei înainte de mult aşteptatul eveniment de lansare al Iphone 15
06 sept. 2023 Probleme pentru Rusia: Un eurobond în valoare de 1,5 miliarde de dolari este scadent luna asta
05 sept. 2023 China nu este mai pe cale să depăşească economic SUA şi este posibil să nu o poată face niciodată: Încrederea investitorilor în Beijing s-a disipat, în timp ce economia americană este într-o formă mai bună decât se credea anterior. „China intră într-o etapă de creştere lentă mai devreme decât ne aşteptam”
05 sept. 2023 Miliardarul rus Mikhail Fridman, omul din spatele vehicului de investiţii Alfa Group, este acuzat că foloseşte puterea financiară a grupului pentru a susţine războiul din Ucraina
05 sept. 2023 Oraşul Birmingham, al doilea cel mai mare din Marea Britanie, intră în faliment. Primăria nu a reuşit să plătească o factură în valoare de 760 de milioane de lire după ce a pierdut un proces cu foştii angajaţi din cauza discriminării
05 sept. 2023 Dezastru: Birmingham, al doilea cel mai mare oraş din Marea Britanie, intră în faliment. Primăria nu a reuşit să plătească o factură în valoare de 760 de milioane de lire după ce a pierdut un proces cu foştii angajaţi din cauza discriminării
04 sept. 2023 Schimbări importante în arhitectura statului ucrainean: Ministrul apărării, Oleksii Reznikov, îşi dă demisia după un mandat zguduit de scandaluri de corupţie. Acesta ar urma să fie trimis ca ambasador în Marea Britanie
04 sept. 2023 Băncile chineze devin tot mai prezente în Rusia: Acestea şi-au mărit expunerea de 4 ori, de la 2,2 miliarde de dolari la 9,9, ca parte a efortului global de a promova yuanul chinez
04 sept. 2023 Încalcă China sancţiunile occidentale? Noul procesor pentru telefoane mobile dezvoltat de Huawei atinge viteze similiare pe 5G cu Apple. Cu toate acestea, tehnologia învechită şi interdicţia la import îşi spun cuvântul
04 sept. 2023 Joseph Stigliz, economist laureat al premiului Nobel, critică politica Fed spunând că a înţeles greşit natura inflaţiei. „Rezerva Federală a crezut că sursa inflaţiei a fost excesul de cerere, putând să întelegem această explicaţie în cazul în care nu şi-au făcut temele”
04 sept. 2023 Sunt vehiculele electrice noul motor al economiei chineze? Producătorii locali sunt susţinuţi de nume grele din industrie precum Volkswagen, Intel, dar şi de miliardarul Warren Buffet