Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Patrimoniul saşilor din România, adus la lumină de (unii dintre) români

Doinel Tronaru acum o ora

Doi tineri bucureşteni – Alina Pătru şi soţul ei, Radu Bârlă –, fondatori ai Asociaţiei Renascendis, şi-au părăsit carierele din capitală (lucrau la Muzeul Naţional de Artă), s-au stabilit în Felmer şi şi-au dedicat activitatea punerii în valoare a patrimoniului săsesc (în principal religios) din Braşov, Făgăraş şi, în viitor, restul Ardealului. Fac astfel ce-ar trebui să facă statul român – putrid, corupt şi într-o agonie urât mirositoare.

Începe Festivalul Enescu 2017. Povestea celor 60 de ani

Înainte de a exista Festivalul, a fost Muzicianul. Complet, în aproape toate ipostazele posibile: compozitor, virtuoz al viorii, dirijor, profesor – strălucitor în toate – mai puţin muzicolog (deşi era un expert în muzica lui Bach) sau critic. Dar mai ales un motor al vieţii muzicale româneşti.

USR are nevoie de lider

Adrian Niţă acum o ora

Recentul referendum intern al USR a confirmat proverbul că buturuga mică răstoarnă carul mare. De fapt, lucrurile sunt chiar mai dramatice, căci problemele şi tensiunile izbucnite în societatea românească în jurul unui aşa-zis referendum pentru familie sunt generate de un uriaş nimic.

Strada lungă

Petre Barbu acum 3 ore

Pe strada asta lungă, cu nume de doctor, am mers în fiecare zi la muncă. De mâine n-am să mai merg. Din cauza ta.

Daţi-l afară pe Liviu Pop şi puneţi-l pe Liviu Mop

Adrian Fanaca acum 5 ore

Românii sunt discriminaţi pe piaţa muncii din Uniunea Europeană. Am aplicat odată la peste 150 de job-uri din Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Irlanda, Elveţia, Portugalia, Polonia şi nimeni nu m-a contactat vreodată pentru vreun interviu. Ţin să menţionez că eram calificat pentru toate job-urile la care am aplicat, analizând atent descrierea poziţiei pe website-ul companiei înainte să aplic.

Ulciorul nu merge de doua ori la apa

Lucian Croitoru acum 5 ore

Politicienii din întreaga lume, versați în a înțelege degrabă opinia publică, au învinuit imediat băncile comerciale, iar uneori și băncile centrale, pentru criza financiară ce a izbucnit în 2008. Au fost instantaneu crezuți, deoarece într-un asemenea caz, publicul apelează la ceea ce Tversky și Kahneman au numit euristica „reprezentativitate”. Conform reprezentativității, cu cât un eveniment, de exemplu criza financiară din 2008, este mai reprezentativ pentru un altul, de exemplu dat

Reţetă VIDEO: Cum se face cel mai bun ghiveci călugăresc, ţărănesc, la cuptor?

Ghiveciul este genul de reţetă care te ajută să aduni toate legumele din camară şi frigider şi fără multă muncaă, să obţii ceva delicios: un curcubeu de arome, texturi şi culori.

Răspunsul emigranţilor români la chemarea premierului Tudose

Paul Stan acum 6 ore

Nimic despre corupţie, nimic despre birocraţie, nimic despre politicienii şi parlamentarii penali, nimic despre bătaia de joc şi umilinţa la adresa românilor cinstiţi, nimic despre inegalităţile sociale, nimic despre perspectiva tinerilor, nimic despre hoţia şi hoţii care guvernează România, nimic despre lipsa investiţiilor româneşti, nimic, nimic, nimic...

Fascinaţia „frăţiilor albe“ din SUA pentru Putin, „axa naţionaliştilor de pretutindeni“

Cristian Unteanu acum 6 ore

Intrăm oare în zona senzaţionalului cu orice preţ şi a ştirilor de tabloid? Tare mi-aş dori să fi fost cazul, atunci lucrurile erau simple şi cazul ar putea fi foarte repede închis ca făcând parte dintr-o simplă şi puerilă campanie de dezinformare.

Domnul Pop loveste din nou

Mihai Maci acum 6 ore

Aşa cum bine ştim, “echipe interdisciplinare de specialişti ai Ministerului Educaţiei” lucrează de zor la manualele de mers pe stradă, de urcat scările, de cumpărat şaorma, de jucat diverse pe mobil şi de bronzat la ştrand. Surprinzător, am apucat anul 2017 şi încă nu avem manuale care să ne îndrume în aceste activităţi foarte utile şi împărtăşite de majoritatea tinerilor. Ba, ca să vezi!, nu există nici programă pe aşa ceva, comisii metodice, nici secţii de specialitate în universită

Pe marginea drumului

Cristina Hermeziu acum 7 ore

Drum de ţară e o expresie odihnitoare, dar o rostesc aici cu înţelesul de „brand de ţară”, adică acea etichetă prin care căutăm, uneori cu destulă patimă, să surprindem o trăsătură esenţială a stirpei din care ne tragem, cu spaima probabil de a nu ne dilua de tot printre străini. Aşadar, am străbătut ţara de la est la vest.

Unde a greşit Nicuşor Dan

Daniel Gorgonaru acum 7 ore

Pentru a înţelege unde a greşit Nicuşor Dan de a ajuns în situaţia de a-şi pierde partidul pe care l-a fondat, trebuie să plecăm de la modul în care a fost înfiinţat USR.

Un debut românesc nu prea fericit

Mihai Fulger acum 8 ore

Sprijinul confraţilor şi consilierea unor cineaşti experimentaţi, precum Cristian Mungiu şi Adrian Sitaru (cu care colaborase ca interpret), nu i-au fost suficiente actorului Emanuel Pârvu pentru un debut notabil ca regizor de lungmetraj.

Asociaţia de proprietari şi soldul de casă. Banul, “ochiul dracului”.

Gelu Puşcaş acum 8 ore

Asociaţia de proprietari rămâne în afara vremurilor şi din punct de vedere al relaţiei cu instituţiile bancare, fiind preferată plata cu numerar şi păstrarea unui sold de casă, sub salteaua administratorului.

O mâncărime de care nu scapi oricât te-ai scărpina: referendumul pentru familie

Dan Ionescu acum 8 ore

Referendumul pentru familie arată ca o boală de laborator. Un savant nebun s-a uitat la noi, ne-a analizat şi a decis că nu merită să ne radieze la rinichi, la ficaţi sau la plămâni. Subtil, ne-a dat o mâncărime pe care unii o consideră marginală sau prea lipsită de sens ca să o bage în seamă. „Trece de la sine“ e formula naivului care ajunge la doctor prea târziu şi care nu va înţelege niciodată cum ar putea să moară de la o banală iritaţie.

Nici o lege nu mai contează pentru ministrul Educaţiei. Cu atât mai puţin legea morală!

Mircea Morariu acum 9 ore

Comisia de control trimisă aşa, de ochii şi de gura lumii, de ministrul Educaţiei Naţionale, dl. Liviu Pop, la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iaşi spre a verifica legalitatea concursului prin care odrasla ministrului Justiţiei, dl. prof.univ.dr. Tudorel Toader, şi-a văzut îndeplinită pohta de a fi asistent universitar la o facultate cu tradiţie, nu la o particulară care, oricum, are zilele numărate, a făcut ceea ce trebuia să facă. Adică nimic.

Baietii destepti n-au murit, fac pui vii!

Dan Constantin acum 10 ore

Dacă vor crește prețurile la cartofi, vom avea o anchetă a Parlamentului? Întrebarea nu este deplasată, înființarea unei comisii pe această temă s-ar fi justificat acum trei ani. Banca Națională era îngrijorată de fluctuațiile prețului la cartofi, care dădea inflația peste cap. Cartoful este în continuare un produs de bază și prețul se tot duce în sus. Au dat faliment vânzătorii de cartofi pentru că urcau prețurile? Seceta, înghețul, invazia de gandaci de Colorado au lovit în producăt

Să nu driblezi iubirea

Florin Condurateanu acum 10 ore

Fotbaliştii s-au îmbrăcat deseori în glorie care ameţeşte, li se scandează numele de zeci de mii de spectatori, banii îngraşă zdravăn portofelul lor, limuzinele la volanul cărora se fălesc vedetele cu crampoane fură minţile fetişcanelor cu decolteuri şi fuste curajoase. Cu atâtea sclipiciuri trecătoare în jur, fotbaliştii răsfăţaţi de public păstrează anevoie relaţiile sentimentale în perimetrul trăiniciei, le vine cheful să zboare din floare în floare, deşi soliditatea relaţiei cu fe

Trei cărţi de trecut vara

Lavinia Balulescu acum 19 ore

Am făcut la începutul verii o listă cu cele mai interesante cărţi pe care le citisem anul acesta, până la momentul respectiv, şi pe care le recomandam. Acum, că ne-au mai rămas doar două săptămâni de vară calendaristică (şi încă mai există posibilitatea unui concediu), cred că ar fi OK dacă v-aş spune şi ce mi-a plăcut mie din ce am citit vara asta.

Anonimul, adică un fel de Narnia

Florin Ghioca acum 20 ore

Acolo unde se varsă Dunărea-n mare se încăpăţânează să existe, la vârsta buletinului, un festival de FILM. Şi nu întâmplător am pus majuscule, pentru că indiferent despre ce ar mai fi vorba la „Anonimul”, Filmul (cu F mare) este tot ce contează, iar oamenii străbat adevărate drumuri iniţiatice pentru a vedea la capătul lumii o mulţime de filme bune.

Alina Mungiu-Pippidi: DNA, mai las-o pe Bombonica şi vezi de Steinmetz!

România Curată acum 20 ore

Nu mai departe de acum o săptămînă Antena 3 rula în prime time o emisiune în care lua partea proiectului de la Roşia Montană, chibiţa că statul român va pierde procesul de parcă ei ar avea de cîştigat din asta, cita greşit persoane şi surse media, uita să pună surse şi date pe arhivele folosite în mod selectiv şi făcea, pe scurt, o demonstraţie de ce se poate face în ţara jurnalismului sponsorizat.

Augustin Lazăr ii trimite o vedere din vacanta ministrului Tudorel Toader

Serban Cionoff acum o zi

Am scris de prea multe ori, pe un ton critic, dar (aș vrea să cred) și argumentat, despre prestația prof.univ. dr. Tudorel Toader în calitate de ministru al Justiției, pentru ca, de data asta, cineva să mă bănuiască a-i acorda circumstanțe atenuante și, cu atât mai puțin, să creadă că aș dori să îi țin partea. Numai că, măcar în situația de față, nu pot să nu îmi exprim indignarea față de maniera de o crasă mitocănie în care (încă) procurorul general Augustin Lazăr a ales să răspundă

Focul mâniei şi cultura scandalizării perpetue

Deutsche Welle acum o zi

La peste şase luni de la trecerea sa la cârmă, nu e bine nimic din ce spune sau face Trump. A omis să condamne explicit rasismul? E rău. Îl condamnă după 48 de ore dur? Pare tardiv. Ar fi fost bine, desigur, ca preşedintele să se delimiteze clar, din capul locului, de orice formă de rasism, neonazism şi extremism de dreapta după asasinatul atroce de la Charlottesville.

De ce Coaliţia pentru Familie nu este un proiect despre familie

Context: Membrii şi fondatorii Coaliţiei pentru familie au decis într-o zi că familia tradiţională este sub asediul şi presiunea unor pericole intolerabile, care se manifestă în principal în comunitatea LGBT, în sensul că membrii acesteia şi-au pus în minte să se căsătorească neapărat între ei, iar acest fapt ar distruge familia tradiţională.

Marko Feingold, la 104 ani: mărturii ale terorii lagărelor naziste. Un elev din Ialomiţa i-a ascultat terifianta poveste de viaţă

Adrian Costea acum o zi

Unul dintre cei mai longevivi supravieţuitori ai ororilor naziste a venit în Tabăra Internaţională de Studiu şi Prietenie (10-24 iulie 2017, ediţia cu numărul 62) organizată de Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, la care au luat parte elevi din 24 de state. Reprezentantul delegaţiei noastre a fost Marian Cloşca, elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul" din Slobozia.

Vremea

București
acum

32°
J

23°/32°
V

21°/33°
S

18°/32°
D

18°/31°
Iasi
acum

32°
J

19°/32°
V

14°/32°
S

16°/33°
D

16°/32°
Constanta
acum

32°
J

26°/32°
V

24°/28°
S

24°/27°
D

22°/27°
Cluj-Napoca
acum

31°
J

17°/31°
V

13°/27°
S

13°/28°
D

13°/27°
Timisoara
acum

32°
J

23°/32°
V

18°/34°
S

19°/34°
D

23°/30°