Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Spania a decis în apărarea statului democratic şi a legitimităţii constituţionale

Cristian Unteanu acum 9 ore

Aşteptarea a luat sfârşit. Spania democratică, stat membru UE şi NATO, a decis să folosească toate prevederile constituţionale: premerul Mariano Rajoy a anunţat invocarea articolului 155 din Constituţie.

Nașul ”l-a reevaluat” pe domnul ambasador

Serban Cionoff acum 11 ore

Dacă mi s-ar cere să numesc o practică profund imorală cu care ne-am pricopsit de pe urma celor zece ani de mandat prezidențial al lui Traian Băsescu, atunci, fără să stau prea mult pe gânduri, aș numi-o pe aceea pe care o desemnăm folosind expresia ,,reevaluare’’. Emblematică fiind zicerea Amiralului Dezastrului Național despre ,,reevaluarea’’ pe care i-a aplicat-o lui Gabriel Oprea, așa încât, din persoană dizgrațiată,acesta i-a devenit aliat de nădejde. Lucru deloc de mirare de vre

Hamlet şi Actorul. Multiplă personalitate

Mircea Morariu acum 14 ore

În prima parte a anilor 60, în ceea ce se cheamă o carte-cult, Jan Kott a susţinut cu extrem de multe argumente că Shakespeare ar fi contemporanul nostru. Exegeza occidentală a cărţii a nuanţat respectiva contemporaneitate, subliniind că ea se manifestă mai abitir în ţările din Est.

FBI: Dosarele activităţilor paranornale

Cristian Unteanu acum 17 ore

Îmi fac datoria de a vă transmite informaţia de la sursă, aşa cum cer regulile ziaristicii. Este vorba despre tone de documente, unele mai spectaculoase decât altele, grupând informaţii, rapoarte şi consemnări de mărturii directe care au meritul de a fi culese de agenţii de teren ai FBI şi transmise ca atare către biroul central.

Despre arheologia publică în Transilvania - în maghiară

MaghiaRomânia acum 17 ore

T. Szabó Csaba: Recent a apărut noul meu volum intitulat Erdélyi Régészet – irások régészetről és kulturális örökségvédelemről (Arheologia transilvăneană – scrieri despre arheologie şi patrimoniul cultural), publicat de Editura Exit din Cluj-Napoca. Volumul conţine 43 de scrieri scurte, publicistică de popularizare, eseuri, majoritatea dintre acestea fiind publicate deja între 2009 şi 2017 în revista Szabadság sau pe alte foruri maghiare.

Efectul Toader: vraişte în minister, haos în justiţie, debandadă în penitenciare, risc ridicat pentru cetăţeni

Cătălin Predoiu acum o zi

Comunităţile şi cetăţenii noştri trăiesc mai periculos. În urma unei legi susţinute de Tudorel Toader, mii de deţinuţi, între care tâlhari, violatori sau criminali, sunt liberi să se amestece pe străzi printre femei, copii şi bătrâni. Pornită (poate!) dintr-o intenţie bună, incompetenţa cu care ministrul Toader a gestionat aplicare ei, a transformat legea într-o ameninţare certă la siguranţa publică.

#MeToo, între morală şi politică

Deutsche Welle acum o zi

Este campania #MeToo doar un mod de a denunţa abuzurilE bărbaţilor aflaţi în poziţie de putere? Sau e vorba de o schimbare de percepţie asupra sexualităţii?

Liberarea a 3.500 de deţinuţi sau cum ne furăm singuri căciula

Adriana Săftoiu acum o zi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut României să rezolve situaţia supraaglomerării din penitenciare. Ministerul Justiţiei anunţă că a găsit rezolvarea cu ajutorul Legii recursului compensatoriu, în baza căruia mulţi deţinuţi vor putea solicita eliberarea condiţionată.

CATALONIA ne arată de ce să spunem NU AUTONOMIEI

Lulea Marius Dorin acum o zi

Catalonia ne arată în clar de ce în România orice pretenţie de Autonomie nu poate fi acceptată deoarece, în cele din urmă, se va ajunge la încălcarea constituţiei.

EXCLUSIV De ce România este în coada clasamentului ţărilor care au accesat bani prin Planul Juncker. Jyrki Katainen: „România ar putea beneficia de mult mai mult!“

Vlad Epurescu acum o zi

Într-o Uniune Europeană cu două viteze, România circulă pe banda de urgenţă atunci când vine vorba să atragă bani europeni. Am putea învăţa, însă, lecţii importante de la statele din centrul şi estul Europei despre cum să obţinem bani prin Planul de Investiţii pentru Europa, aşa numitul Plan Juncker.

Ipocrizie şi mea culpa VIDEO

Doinel Tronaru acum o zi

NORD Cu toate că vine aureolat de Palme d’Or-ul câştigat anul acesta la Cannes, filmul suedez „Pătratul“ / „The Square“ descrie o realitate atât de diferită de a noastră, încât cu greu îşi va găsi publicul românesc. Filmul a fost proiectat în deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest şi intră de astăzi în cinematografe, distribuit de Independenţa Film.

​Jocul seducerii electoratului s-a incheiat. Incepe atacul dur in Parlament pentru Marea Eliberare

Cristian Pantazi acum o zi

Marea minciuna economica s-a terminat. PSD a renuntat la marii de pensii si salarii si a trecut la inventarea de noi taxe si impozite. Pe Liviu Dragnea nu il mai intereseaza sa cumpere bunavointa romanilor prin masuri populiste, cum a facut-o la inceputul anului, ca sa le anestezieze simtul critic fata de distrugerea Justitiei. Tot ce il intereseaza e situatia personala. Chiar acum, in timp ce vorbim, Dragnea si oamenii lui dau atacul in Parlament la Justitie, singurul lucru care il m

Fenta lui Dragnea sau dezastru anuntat oficial?

Dan Tapalaga acum o zi

In ziua in care Liviu Dragnea a ingropat legea pensiilor si impozitul zero pentru salariile mai mici de 2000 de lei a izbucnit concomitent scandalul taxei de solidaritate. Nu stiu daca a fost o coincidenta sau un plan bine gandit, habar n-am, insa cu totii putem constata cateva efecte simple. Se voreste azi mai mult despre taxa de solidaritate decat despre pacalirea pensionarilor. Or, taxa de solidaritatea afecteaza in mod direct angajatorii, un public care in procente semnificative n

INTERVIU Fostul secretar adjunct al NATO: „Putin crede că Rusia se află în război cu valorile occidentale“

Defence Matters acum o zi

„După Zapad, Alianţa trebuie să-şi consolideze capacităţile de descurajare militară, fără ca răspunsul său să fie unul exagerat astfel încât încercările Rusiei de intimidare să-şi atingă scopul. NATO este cu certitudine mult mai puternică decât Rusia“, a declarat recent fostul Secretar General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

Tragedia catalană: analiza Vladimir Putin şi realitatea spaniolă

Cristian Unteanu acum o zi

Pentru multe urechi este adresat mesajul domnului Vladimir Putin care a vorbit pe 19 octombrie la Soci, în cadrul „Clubului de discuţii Valdai“, acolo unde, de regulă, se dau marile mesaje geopolitice ale Rusiei.

Însemnări fragmentare

Dinu Săraru acum o zi

Împlineşte astăzi 75 de ani un societar de onoare al Teatrului Naţional, înscris în istoria primei scene purtând numele lui Caragiale, pe drept cuvânt recunoscut ca fiind cel de-al treilea mare interpret al rolului Ştefan din drama istorică a lui Delvrancea, „Apus de soare“, după Constantin Nottara şi George Calboreanu: Costel Constantin.

Putem să ne împăcăm cu Casa Poporului?

Şerban Marinescu acum o zi

E foarte ciudat pentru un arhitect să ajungă să lucreze în Casa Poporului.M-am gândit toată tinereţea mea oare cum o fi în Casa Poporului. Muream de curiozitate, mă fascina într-un mod bolnavicios, la fel de bolnavicios precum Casa în sine. Totuşi nu am vizitat-o niciodată.

Puciștii din UZPR și morișca abuzului de drept

Serban Cionoff acum o zi

Ieri, Judecătoria sectorului 1 din București urma să se pronunțe asupra cererii formulate de autoproclamatul Consiliu Director al UZPR pentru ai se recunoaște calitatea de reprezentant al uniunii de creație a breslei noastre. Dar, pentru a doua oară, instanța a amânat soluția, noul termen fixat fiind 2 noiembrie. Până la ora la care scriu aceste rânduri, nu a fost publicată motivarea, dar înclin să cred că un foarte probabil argument îl reprezintă lipsa dovezilor care să convingă onor

Mitul excepţionalismului românesc

Mircea Morariu acum o zi

De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc- Volum coordonat de Vintilă Mihăilescu (Editura Polirom, Bucureşti, 2017) este cea de-a doua carte-replică la scrierile istoricului şi eseistului Lucian Boia.

Despre (des)consideraţia editurilor asupra târgurilor de carte provinciale

Alexandra Tătaru acum o zi

Un târg de carte în provincie pare că nu este pe placul editurilor. Cel puţin aşa a reieşit de la recentul eveniment organizat la Focşani.

Curat constituţional, coane Dorneanu! Lupul paznic la stână

Ştefan Vlaston acum o zi

CCR a avut oarece credibilitate în ochii românilor. N-au fost puţine deciziile corecte pe care le-a luat de-alungul anilor, reuşind să pună ordine în legislaţia stufoasă şi uneori confuză, elaborată de parlamentari nejuristi. Dar de când a venit Valer Dorneanu la conducerea CCR, instituţia a fost înregimentată politic în tabăra PSD-ALDE.

Un scaun gol, în urma Reginei Mamă. Rămas bun, Olga Tudorache

Simona Chiţan acum 2 zile

Olga Tudorache s-a stins. S-a tot vorbit despre Regina Mamă în aceste zile, un rol în care actriţa a strălucit pe scena Teatrului Naţional, într-un spectacol pus în scenă de Gelu Colceag. Ce însemna Regina Mamă? Ţinută. Demnitate. Caracter. Cuvinte puţine, fapte mari. Valori pe care nu prea le mai avem. E o lume care se duce, odată cu Olga Tudorache.

Războiul din România

Mihnea Dumitru acum 2 zile

Nu e nicio ştire nouă că avem o diasporă mare, dar când eşti al doilea, la nivel mondial, după o ţară aflată în război, te întrebi în ce măsură conflictul din propria societate poate fi considerat motiv de refugiu politic. Şi, deodată, totul este clar.

Manipularea pieţei de gaze naturale

Dumitru Chisăliţă acum 2 zile

Piaţa de gaze naturale liberalizată începând cu anul 2001, a trecut în mod repetat prin intervenţii manipulatoare din partea unor jucători din piaţă, din partea reprezentanţilor unor instituţii şi nu în ultimul rând chiar din partea autorităţilor. Aceste manipulări de piaţă au adus întotdeauna avantaje comerciale importante pentru unele societăţi comerciale din piaţă, însă niciodată nu au adus un beneficiu consumatorilor finali.

Domnul Radu Preda şi argumentum ad hominem

Daniel Bîlbă acum 2 zile

Ȋntr-un articol recent postat pe blogurile adevarul.ro, domnul Radu Preda se lansează într-o serie de acuzaţii defăimătoare care nu îi fac cinste, cu atât mai mult cu cât se prezintă ca teolog, conferenţiar al „singurei catedre de teologie socială ortodoxă“ şi preşedinte executiv al unei instituţii guvernamentale: „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)“.

Vremea

București
acum

11°
S

12°/24°
D

8°/20°
L

11°/18°
Ma

8°/15°
Iasi
acum

12°
S

12°/21°
D

6°/13°
L

4°/10°
Ma

3°/8°
Constanta
acum

13°
S

16°/17°
D

13°/17°
L

14°/16°
Ma

15°/17°
Cluj-Napoca
acum

12°
S

6°/18°
D

9°/15°
L

7°/11°
Ma

2°/9°
Timisoara
acum

10°
S

10°/21°
D

9°/20°
L

12°/17°
Ma

6°/10°