In urma cu 3 ani, amenajarile de aici au fost distruse de navalnica apa a Sucevei Cunoscuti pentru inventivitatea lor in a pregati preparate culinare delicioase din produsele oferite cu darnicie de munte, aproape orice locuitor din zonele alpine iti poate impartasi, dintr-o suflare, reteta asa-numitului pastrav cu smintina. "Pestii se curata si se sareaza putin, apoi se coc pe plita. Separat, intr-o cratita, se infierbinta smintina dulce, dupa care in ea punem pastravii intregi. Cind preparatul incepe sa clocoteasca, se da cratita de pe foc, astfel ca pestii sa nu se sfarme", ne-a descris tehnica, Teodor Juravle, muncitor la Pastravaria Valea Brodinei. De fapt, este aproape imposibil ca muntenii sa nu stie cum se prepara pastravul, atit timp cit aproape in orice apa ce strabate zonele alpine, zglobiul pastrav este stapin. Odata cu trecerea timpului, insa, agilul pestisor a mai prins ceva "istetime" si nu se mai lasa prins cu usurinta nici chiar sub sveruri, minicascadele create artificial pentru facilitarea procurarii pastravului. Acum, pe malurile apelor repezi si involburate pot fi intilniti doar incapatinatii si impatimitii intr-ale pescuitului, care, dind dovada de o tenacitate demna de invidiat, rezista cite o zi intreaga cu batul in apa pentru a agata cite un pastrav. Ei au noroc, insa, cu pastravariile din judet care, an de an, in ideea de a repopula apele de munte, lasa in libertate circa 500.000 de puieti de pastrav. Este si cazul crescatoriei de la Valea Brodinei, care, desi mult mai tinara decit sora sa de la Valea Putnei, a ajuns-o din urma si chiar se straduieste sa o depaseasca. Apartinind de Directia Silvica Suceava, Pastravaria Valea Brodinei a fost infiintata prin anii '60, profitind de faptul ca riul Suceava este o apa de munte ce ofera conditii aproximativ asemanatoare cu cele ale riului Bistrita, pe care fusese amenajata, la sfirsitul secolului XI