Dupa doua luni, istoricul Gheorghe Buzatu, de la Institutul de Cercetari Istorice Europene Iasi, a revenit in Birlad, unde a sustinut, miercuri, 15 iulie, o conferinta pe teme de istorie contemporana, la Casa de cultura "George Tutoveanu" Birlad.
Gheorghe Buzatu a fost insotit de istoricii Silviu Moldovan si Cristian Sandache si avocatul Mircea Vasiliu. La conferinta au mai participat Elena Monu, profesor de istorie la Liceul teoretic "Mihai Eminescu", primarul Doru Gabriel Craus, Virgil Giusca, directorul Casei de cultura Birlad, medicul Ionescu Motet, Gruia Novac etc. Tema dezbaterii a fost , dar a fost apreciata si activitatea stiintifica istorica birladeana, fapt dovedit de aparitia lucrarii in doua volume "Istoria orasului Birlad".
In cadrul conferintei a avut loc si lansarea cartii "Razboiul minciunii", a scriitorului Mihai Vicol. Lucrarea evoca itinerarii transnistrene si cecene, iar istoricul Gheorghe Buzatu a reliefat personalitatea autorului Mihai Vicol. Referitor la influenta istoricului in viata politica romaneasca actuala, Gheorghe Buzatu a precizat: "Istoricul nu are o influenta covirsitoare, ca stare de opinie, decit daca este implicat direct in viata politica".
"Inainte de 1989, s-a inregistrat un salt calitativ in ceea ce priveste scrisul istoriei, iar dupa 1989 istoria a fost scrisa mult mai greu, existind multe opinii diferite. In prezent, in Romania, exista teama de a te proclama patriot, folosindu-se, in acest sens, termenul nationalism, care este adesea confundat cu sovinismul", a mai precizat Gheorghe Buzatu. De aceeasi parere a fost si profesoara Elena Monu: "Nu trebuie abuzat, caci chiar Cuza si Kogalniceanu foloseau termenul nationalism ca echivalent al patriotismului".
A mai luat cuvintul avocatul Mircea Vasiliu, care a dezbatut probleme ale Codului penal, problema nationalismului, dreptul fortei si forta d