O serie de reactii aiuritoare ale administratiei m-au facut sa ma intreb daca nu cumva a fost, si ea, atinsa de caldura - prea mare - a sfarsitului de vara.
Cu o saptamana in urma, puneam - in gluma, desigur - pe seama temperaturii ridicate discursurile foarte 'radicalizate' ale reprezentantilor Opozitiei. De aceasta data, gluma nu mai are ce cauta. Pentru ca, printr-o serie de acte absolut contradictorii, puterea pare sa fi intrat in vrie tocmai in momentul in care cetatenii asteptau - in sfarsit - ceva de la ea. Cu patru luni in urma, facandu-se ecoul acestei asteptari, presa libera saluta instalarea noului premier, dl Radu Vasile. Dupa guvernarea ezitanta, plina de poticneli, a cabinetului Ciorbea, numirea ca prim-ministru a secretarului general al Pntcd parea singura solutie pentru stoparea declinului Romaniei pe toate planurile. Multi 'presari' chiar au militat pentru ea. La patru luni de la concretizarea solutiei, ei - si nu numai ei - au inceput sa se indoiasca de ea. Sa incercam sa aflam de ce.
Dl Radu Vasile a debutat - pentru un premier decis sa faca treaba - sub auspiciile favorabile. El reusise sa reechilibreze raporturile intre partidele coalitiei guvernamentale, readucand in administratie reprezentantii Pd-ului, impusese solidaritatea mediatica a 'echipei' si, se parea, intarise autoritatea primului-ministru. Mai mult, desi acceptarea rapida a bugetului propus de guvernul anterior aruncase o prima unda de indoiala, jovialiatea, jocul destins al primului-ministru au risipit-o degraba. Premierul are sigur o solutie, si-au spus cetatenii, bazandu-se - ca si destui analisti de presa - pe propunerile pe care el le facuse pe vremea cand critica - de pe margine - actele predecesorului. O serie de 'evenimente', precum scandalul Tigareta 2, l-au scos, benefic, din vizorul presei, permitandu-i, vorba unui cunoscut editorialist, prelungirea perioa