Bucatarie orientala. In afara de sarmale si de chiftele, pe care le-am mostenit de la turci inca de pe vremea lui Baiazid, bucataria otomana e plina de alte rafinamente, pe care ar fi pacat sa nu le incercam. Supa de usturoi. Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 felii mari de paine cu drojdie (paine tara...
Bucatarie orientala
In afara de sarmale si de chiftele, pe care le-am mostenit de la turci inca de pe vremea lui Baiazid, bucataria otomana e plina de alte rafinamente, pe care ar fi pacat sa nu le incercam
Supa de usturoi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 felii mari de paine cu drojdie (paine taraneasca), 8 catei mari de usturoi, 75 gr. grasime de gasca sau unt, 150 gr. cascaval sarat ras, 3 oua, 2 fire de salvie, 1 ramurica de cimbru, 1 foaie de dafin, 1 lingura de otet de vin, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati si zdrobiti cateii de usturoi. Caliti-i 2 minute in untura de gasca sau unt. Varsati deasupra 2 litri de apa clocotita. Faceti un buchet garni din cimbru si foaia de dafin. Sarati si piperati. Lasati sa fiarba totul pe foc mic, 30 de minute. Cand luati supa, scoateti foaia de dafin si cimbrul.
Taiati painea in felii. Repartizati-le in farfurii adanci. Presarati-le cu cascaval ras.
Separati albusurile de galbenusuri. Bateti usor albusurile cu furculita. Varsati-le in supa fierbinte amestecand, astfel ca oul sa formeze filamente. Amestecati galbenusurile cu o lingura de supa si cu otetul. Turnati putin cate putin supa peste ele, pana se obtine un lichid pe care il turnati inapoi in oala. Gustati de sare si de piper. Serviti supa peste painea cu branza din farfurii, presarand deasupra frunzele de salvie maruntite. Serviti imediat.
Ghiveci turcesc
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 rosii carnoase, 2 cepe, 2 dovlecei (400 gr.), 1 vanata, 1 ardei capia rosu, 2 catei de usturoi, 3 lingur