Bisericuta de pe acoperisul lumii. Daca vreodata veti ajunge in oraselul Targu Neamt pentru a vedea, poate, bojdeuca inegalabilului Creanga sau "Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul", faceti-va timp si pentru a urca pentru o zi sau o jumatate de zi spre munti, intr-un loc unde cred ca...
Bisericuta de pe acoperisul lumii
Daca vreodata veti ajunge in oraselul Targu Neamt pentru a vedea, poate, bojdeuca inegalabilului Creanga sau "Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul", faceti-va timp si pentru a urca pentru o zi sau o jumatate de zi spre munti, intr-un loc unde cred ca se afla originile cuvantului "rai". Din autogara Targu Neamt te urci in autobuzul care te duce "la capatul drumului", la manastirea Sihastria, unde-si traieste anii senectutii parintele Cleopa, omul care se roaga neincetat pentru noi toti, pentru ca niciodata sa nu ne uite bunul Dumnezeu.
Dar Sihastria nu e capatul drumului. O poteca ingusta urca si mai sus, catre munte, printre cetini de brazi. Acolo, dupa doua ore de urcus, intr-un luminis ascuns, dupa o stanca, se afla schitul Sihla. Ai impresia ca esti la portile Raiului si ca in orice moment ai putea vedea sfinti si ingeri plutind pe nouri pufosi, nouri ce plutesc in jurul bisericii si pe care ai impresia ca-i poti atinge.
Acum, la acest schit se lucreaza de zor la constructia unor noi chilii pentru credinciosii calugari ce locuiesc si se roaga neincetat aici. De aceea, prima impresie dupa ce treci de portile schitului cocotat pe varf de munte este ca ai nimerit pe-un santier unde lucreaza o lume pestrita: calugari, zidari, copii, femei.
Dar in biserica, in lacasul de rugaciune, lumanarile nu sunt nicicand stinse si calugarii sunt mereu in genunchi. Biserica schitului nu este prea mare, dar este foarte frumos impodobita si ingrijita, toti cei ce intra in ea pentru