Pe dinafara ace, pe dinauntru miere. Castana comestibila. Scurt istoric. In regiunile meridionale ale Europei, castana este folosita de mii de ani ca aliment, foarte hranitor de altfel. La randul lor, chinezii vedeau in castana un fruct simbolic care stimula harul premonitiei, dar si un aliment gratie...
Pe dinafara ace, pe dinauntru miere
Castana comestibila
Scurt istoric
In regiunile meridionale ale Europei, castana este folosita de mii de ani ca aliment, foarte hranitor de altfel. La randul lor, chinezii vedeau in castana un fruct simbolic care stimula harul premonitiei, dar si un aliment gratie caruia organismul traversa cu bine lunga perioada de iarna. De-a lungul timpului, castana a fost folosita si in tratamentele naturiste, fiind indicata mai ales in alimentatia copiilor, a batranilor, dar si a celor care depun un sustinut efort fizic si intelectual. Recomandata de Hipocrate si de Galen in retetele lor stravechi, castana figura si pe lista celor peste 600 de plante si fructe cu puteri vindecatoare a grecului Dioscoride.
In Romania, "raiul castanelor comestibile" e Maramuresul. Ca sa marcheze in mod festiv faptul - aproape neverosimil - ca in imprejurimile orasului cresc castani comestibili, pomi fructiferi eminamente meridionali, municipalitatea din Baia Mare a decis sa organizeze - de cativa ani buni - o sarbatoare care sa celebreze acest fruct modest, cu coaja lucioasa, care da farmec atator seri de iarna. E vorba de "Sarbatoarea castanelor", organizata in fiecare an in prima parte a lunii octombrie. De ce-au simtit baimarenii nevoia de a organiza o astfel de sarbatoare? Fiindca la Baia Mare - Rivulus Dominarum, cum era numit orasul intr-un hrisov de pe la 1300 - pe Dealul Florilor, pe Dealul Crucii, pe Valea Rosie ori de-a lungul Sasarului se intinde cea mai nordica zona din Europa, in care creste ca