Precizari despre Pestera Sfantului Andrei. Fiind o cititoare pasionata a revistei "Formula As", tin sa aduc unele precizari legate de articolul dumneavoastra "Manastirea Sfantul Andrei", publicat in 26 octombrie a.c. . In anul 1920, Ion (Jean) Dinu, avocat, avand si studii teologice, impreuna cu preot...
Precizari despre Pestera Sfantului Andrei
Fiind o cititoare pasionata a revistei "Formula As", tin sa aduc unele precizari legate de articolul dumneavoastra "Manastirea Sfantul Andrei", publicat in 26 octombrie a.c.
In anul 1920, Ion (Jean) Dinu, avocat, avand si studii teologice, impreuna cu preotul Constantin Lembrau din comuna Adamclisi, pornesc cu piciorul pe drumuri neumblate, in imensa padure Migilet, in cautarea celor trei izvoare in apropierea carora se stia din stramosi ca exista o pestera in care ar fi trait unul din apostolii lui Iisus. Dupa studii amanuntite, descopera Grota Sfantului Andrei.
Am tinut foarte mult sa va scriu acest lucru, ca sa aflati dintr-o sursa sigura imprejurarile privind cum si cine a descoperit grota in care a trait Sfantul Andrei.
Ion (Jean) Dinu, impreuna cu preotul Gheorghe Preotescu infiinteaza in anul 1920 primul si singurul gimnaziu particular din Dobrogea, in comuna Adamclisi, unde si tatal meu, preotul Constantin Lembrau, mai tarziu, din 1936, preda istoria antica si religia la acel gimnaziu.
Pasionati teologi, dupa ani de cautari, descoperind Grota Sfantului Andrei o daruiesc poporului roman, crestinat pe meleagurile acestea de catre Sfantul Apostol.
Cu ajutorul satenilor si primarului din comuna Ion Corvin, se curata grota pana la stanca, se ridica din stanca hornul, dandu-i-se forma de turla, si se construieste o fatada pe cat de simpla, pe atat de semnificativa. In vara anului 1943, prin grija Sf. Episcopii Constanta, se face sfintirea Sfantul