Catina si frigul iernii. Iarna este, de regula, asociata si cu un consum redus al substantelor vitaminate - mai ales la persoanele care nu consuma fructe si legume bogate in vitamine. Acest deficit poate aparea si la cei care nu prea mananca in sezonul rece muraturi (obtinute prin fermentatie - adica...
Catina si frigul iernii
Iarna este, de regula, asociata si cu un consum redus al substantelor vitaminate - mai ales la persoanele care nu consuma fructe si legume bogate in vitamine. Acest deficit poate aparea si la cei care nu prea mananca in sezonul rece muraturi (obtinute prin fermentatie - adica prin saramura), bors, paine neagra, tarate. Mancarurile "rafinate", chiar daca or fi ele placute ochiului si gustului, le consider a fi, mai degraba, obiceiuri proaste. De aceea, mai ales in sezonul rece, catina alba aduce organismului vitaminele necesare, ca si acizii grasi esentiali. Dupa cum se stie, dupa maces, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C.
Ulei de catina pentru protectia pielii
Totusi, iarna nu trebuie uitate partile din corp cele mai expuse frigului: fata, mainile, picioarele - care pierd vitaminele liposolubile necesare metabolismului. Indicate in tratarea mainilor, a fetei (in special la femei) sunt preparatele vitaminate, dar si cele cu extract de catina (vitamine solubile in grasimi). Iata doua retete, numai bune de preparat acum, iarna. Pentru bucuresteni, catina este usor de gasit, in Pietele Obor si Amzei.
Se usuca 100 g fructe de catina la 60 grade C (fie pe calorifer, fie-n cuptor). Se macina apoi boabele in rasnita de cafea, rezultand 20-25 g pulbere uscata, care contine 2,5 ml ulei pur. Peste pulbere se adauga 50-70 ml ulei (de soia, floarea soarelui, de germeni ori de masline) si se amesteca. Se lasa inca doua zile, amestecand din cand in cand. Se foloseste partea de deasupra a ames