Masa De Sarbatori. Face parte din protocolul obligatoriu al serilor de Craciun si de Anul Nou: un brad, oameni dragi, o masa plina de bunatati. Pentru ca cititoarele noastre sa aiba - ca gazde - o sarcina mai usoara, le sugeram sa renunte la obida meselor cu feluri calde, servite, si sa pregateasca u...
Masa De Sarbatori
Face parte din protocolul obligatoriu al serilor de Craciun si de Anul Nou: un brad, oameni dragi, o masa plina de bunatati. Pentru ca cititoarele noastre sa aiba - ca gazde - o sarcina mai usoara, le sugeram sa renunte la obida meselor cu feluri calde, servite, si sa pregateasca un "bufet": feluri gata asezate pe masa, din care fiecare isi ia ce vrea. Fiindca sarmalele, fripturile si carnatii vor fi mai mult ca sigur "de fata", noi va propunem cateva feluri usoare si variate, care va vor aduce felicitari
File de peste cu castraveti si marar
Ingrediente (pentru 8 portii): 2 kg castraveti, sare, 2 cepe, 2 linguri margarina (unt), 1/2 l concentrat de legume (apa + Knorr), 1,2 kg file de peste (salau, merluciu, cod), piper, 4 linguri faina, 2 linguri unt topit, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 200 g smantana, 4 linguri marar verde tocat, 4 linguri zeamil (faina pentru legarea sosului).
Mod de preparare:
Se curata castravetii de coaja, se taie in doua pe lung si se scot semintele, apoi se taie felii groase de 1 cm, se sareaza si se pun deoparte.
Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste circa 3 minute in margarina (unt) incinsa. Se scurg castravetii, se adauga la ceapa calita, se sting cu zeama de zarzavat si se lasa sa fiarba acoperit vreo 10 minute.
Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se da prin faina si se prajeste in grasimea bine incinsa cate 4 minute pe fiecare parte. Se stropeste cu zeama de lamaie si se presara peste el coaja de lamaie rasa.
Peste legumele