In luna decembrie a anului trecut, la "Accademia di Romania" din Roma, sub auspiciile Ambasadei Romane de pe langa Sfantul Scaun si ale Uniunii Editorilor si Librarilor catolici italieni, s-a desfasurat - la initiativa d-lui ambasador Teodor Baconsky - primul Congres al editorilor italieni catolici si al editorilor de carti religioase si de spiritualitate romani, cu titlul "Cartea si Credinta. Cautarea lui Dumnezeu intr-o lume laicizata".
Dupa cuvintele de salut adresate asistentei de directorul "Accademiei di Romania", prof. dr. Marian Papahagi, si de Excelenta sa, ambasadorul Teodor Baconsky, in prezenta inaltului emisar al Sfantului Scaun, Cardinalul Paul Poupard, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura, lucrarile congresului s-au desfasurat intr-un spirit de vie emulatie.
Interesul general s-a indreptat inspre felul in care tinerele generatii ar trebui sa fie indrumate pe calea Credintei in Dumnezeu, cum sa li se cultive judecata si sa li se dezvolte simtul moral, dar si cel religios. In acest punct mai cu seama, drama celor cincizeci de ani de ateism din Romania a impresionat - poate pentru prima oara in tot acest timp - pe reprezentantii unuia dintre cele mai puternice si mai eficiente centre religioase din lume, cel catolic. Insumand reprezentanti de elita ai culturii romane (profesori si scriitori), delegatia noastra a produs o impresie deosebita prin prestatia sa intelectuala. Vorbitorii romani au trecut in revista drumul atat de anevoios strabatut de noi, de la vremea in care textele religioase - majoritatea manuscrise - erau strecurate cu teama din mana in mana, ferite de ochiul "vigilent" al Securitatii "liber cugetatoare" si pana astazi, cand edituri ca Ars Longa (Iasi), Anastasia (Bucuresti), Viata Crestina (Cluj), Dacia (Cluj), Editura Didactica si Pedagogica (Bucuresti) purced la o "noua evanghelizare", redescoperind