Decebal Traian Remes Miine, aproximativ 15.000 de cadre didactice din judetul Iasi vor intra in greva generala pe termen limitat. Neacordarea drepturilor, cistigate in urma amplelor miscari de protest din toamna anului trecut au nemultumit intreaga suflare din unitatile de invatamint. In acelasi timp, pe fondul nemultumirilor, numarul scolilor si liceelor sindicalizate creste de la o saptamina la alta. "Cadrele didactice si nu numai au inteles importanta unei organizatii sindicale care sa le apere drepturile si care sa lupte pentru aplicarea legii. Au inteles si au vazut care este forta sindicala. Astfel se explica faptul ca in ultima perioada, tot mai multe unitati de invatamint au depus fise de inscriere in sindicat.
Astazi a venit scoala din Dagita, localitate situata la marginea judetului", a declarat Ioan Cisman, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP) Iasi. Conducerea USLIP Iasi a tinut sa precizeze ca actiunea de protest de miine din invatamint, nu are nici o legatura cu greva generala a minerilor si nici nu are vreun substrat politic. Precizam ca motivul principal al redeschiderii conflictului de munca este incalcarea de catre Guvern a protocolului semnat pe 28 noiembrie 1998 cu sindicatele din invatamint. Protocolul prevedea acordarea celui de-al 13-lea salariu, in luna ianurie 1999 si alocarea unui buget de minim 4% din PIB pentru invatamint.
Netinind cont de protocolul incheiat, la doua saptamini ministrul Finantelor Decebal Traian Remes a emis celebra ordonanta 39, care prevede neacordarea celui de-al 13-lea salariu la tot sectorul bugetar, deci inclusiv invatamintul. Mai mult, ministrul Remes a aprobat un buget pe 1999 pentru invatamint de doar 2,68 din PIB, acesta fiind cel mai mic buget acordat scolilor si universitatilor din 1990 si pina acum.
Decebal Traian Remes Miine