In pofida faptului ca reprezentantii locali ai partidelor au fost oficial invitati de catre organizatori la manifestarile prilejuite de 24 ianuarie, pentru prima data din 1990 la traditionala Hora a Unirii din Iasi au lipsit cu desavirsire liderii PRM si PSM. Organizatiile partidelor respective nu au transmis nici macar un comunicat scris autoritatilor in timp ce alte partide mici, cum ar fi Partidul Automobilistilor sau al Particularilor au depus flori la statuia lui Cuza Voda din Piata Unirii.
In acordurile "Presarati pe-al lor morminte", cei prezenti au depus coroane, jerbe de flori si buchete la grupul statuar, dupa care s-a incins o Hora a Unirii. Singurul partid care nu a simtit nevoia sa-si exprime gandurile in fata domnitorului Unirii a fost Partidul Romania Mare. Autoritatile locale, care au fost prezente in proportie de 100%: primar, prefect, presedinte al Consiliului Judetean, au fost bine dispuse si zambitoare, fericite ca tara a scapat de sangeroasa mineriada chiar cu citeva ore inainte de Sarbatoarea Unirii de la 24 ianuarie 1859. La jocul din jurul statuii s-au prins in hora doar trei parlamentari: Mihai Dorin (PNTCD), Dan Constantin Vasiliu (PD) si Traian Dobre (PDSR). La hora, conform traditiei au participat si elevi care purtau pancarte pe care se putea citi numele unor judete foarte indepartate de Iasi: Salaj, Arges, Satu Mare.
Printre "marii absenti" s-au numarat si reprezentantii filialelor iesene ale Cartel Alfa, CNSLR-Fratia si BNS, care, de obicei, erau prezente cu aceasta ocazie. Dupa hora, autoritatile s-au retras la slujba de pomenire organizata la Manastirea "Trei Ierarhi", apoi au plecat spre Ruginoasa unde urma cea mai interesanta parte a sarbatoririi Zilei Unirii: programe culturale, organizate de Inspectoratul Judetean al Culturii in colaborare cu scolile din localitate, depuneri de coroane la Mausoleul