Mult disputatul proces de regularizare a cotelor de capital, intre Fondul Proprietatii de Stat si cele cinci Societati Financiare de Investitii (SIF), foste fonduri private, se va incheia cel tarziu pe data de 10 februarie a.c. Dupa acest termen limita, SIF-urile si FPS mai pot schimba, in procesul de restructurare a propriilor portofolii, actiuni detinute la societatile comerciale. Schimbul de actiuni urmeaza a fi facut numai daca partile vor fi de comun acord si daca este stipulat printr-un protocol.
Ultima ordonanta de urgenta, care face referire la procesul de regularizare a cotelor de capital, mai precizeaza ca FPS va compensa SIF-urile la valoarea nominala, pentru actiunile detinute la societatile comerciale care au fost transferate in proprietatea administratiei publice. Totodata, dupa mai bine de un an de discutii in contradictoriu, s-a luat hotararea ca persoanele care au subscris cel putin un certificat de proprietate, sa primeasca actiuni la toate cele cinci SIF-uri. Nici persoanele care nu au primit actiuni, dintr-o eroare de procedura, nu au fost uitate. Si acestea vor primi actiuni la SIF-uri si vor fi inscrise in registrele proprii ale actionarilor, dupa ce vor fi confirmate de Institutul de Management si Informatica.
Odata cu includerea persoanelor indreptatite in registrele actionarilor SIF, isi va majora corespunzator si capitalul social. Calculul dividendelor cuvenite persoanelor care au subscris la fostele FPP-uri, dar n-au primit actiuni in schimb, cade in sarcina fiecarui SIF in parte, in conformitate cu legislatia privitoare la transformarea FPP-urilor in SIF-uri. Pe de alta parte, finalizarea procesului de regularizare va permite si listarea la Bursa de Valori Bucuresti a succesoarelor fondurilor proprietatii private.
Cotarea societatilor de investitii financiare la BVB este importanta, atat pentru c