•exista totusi unitati care nu mai elibereaza retete compensate
Pana la declansarea oficiala a "razboiului" cu Directia Judeteana Sanitara, majoritatea farmaciilor iesene elibereaza in continuare retete compensate. La sfarsitul anului 1998, datoriile retelei sanitare la capitolul medicamente se ridicau la 31,1 miliarde lei, din care 5,7 miliarde lei sunt datoriile catre farmaciile care elibereaza retete compensate. Dupa cum a precizat Ioan Roman, directorul economic al Directiei Sanitare, incasarile la asigurarile pentru sanatate cresc in ultima vreme, la 18 ianuarie inregistrandu-se un fond de 3,3 miliarde lei.
Precizam ca pe 31 decembrie 1998, datoriile Directiei Sanitare la Casa Asigurarilor pentru Sanatate erau de 29,3 miliarde lei. Conducerea Directiei Sanitare iesene se vede in imposibilitatea achitarii acestor datorii, valoarea acestora riscand sa cresca in conditiile unui buget de austeritate.
In Iasi exista cazuri de oficii farmaceutice care considera eliberarea retetelor compensate "un lux", acestea fiind amenintate in momentul de fata cu blocajul financiar. Astfel, in cartierul Alexandru cel Bun, cartier a carei populatie este cu preponderenta alcatuita din someri si pensionari, din cele trei farmacii, nici una nu mai elibereaza retete compensate. "De la jumatatea lunii decembrie si pana acum, adica de cand am reluat eliberea retetelor compensate, am acumulat deja 10 milioane lei, datorii care ar trebui sa le platesca Directia Sanitara. Nu stiu cit imi voi permite sa mai fac acest lucru, pentru ca si eu sunt intr-o situatie critica, trebuie sa platesc dobanzi la banca, am casa si farmacia gaj. Mai mult decit atat, avem si experienta din vara cand efectiv am ramas blocati financiar", a declarat farmacist Iolanda Ginju, patroana Farmacii "Iolafarm".
Farmaciile au de achitat la randul lor datorii catre fa