•Anul trecut, iesenii au dus-o mai rau comparativ cu anii precedenti, constata fara uimire statisticienii.
Din analiza intocmita de acestia se constata o decadere a economiei judetului Iasi pe toate planurile. Gheorghe Chirila, directorul Directiei Judetene de Statistica Iasi, a apreciat ca la baza declinului economic sta in primul rand restrangerea activitatii industriale. Cu toate acestea, Gheorghe Chirila a mai subliniat un aspect si anume ca datele statistice indica o situatie mai grea decat este in realitate. "Trebuie sa tinem cont de faptul ca locuitorii Iasului mai au unele surse de venituri, care nu sunt intotdeauna declarate si pe care, bineinteles, nu le luam in discutie atunci cand vine momentul intocmirii unor situatii lunare sau anuale. Ma refer la terenurile agricole, pe care unii le detin si-si pot spori veniturile, fie la micii meseriasi etc.", a tinut sa precizeze Gheorghe Chirila.
•Productia industriala a scazut in 1998 cu 5,3 procente fata de 1997
Sub povara taxelor, impozitelor si accizelor, industria ieseana s-a lasat coplesita, astfel incat anul trecut a scazut cu 5,3 procente comparativ cu 1997. Din totalul productiei realizate, un procent de 35% il detin produsele industriei alimentare (inclusiv bauturile si tutunul), 16% produsele industriei usoare (textile, confectii, incaltaminte), 10% ale industriei chimice, 11% ale industriei metalurgice si 13% ale industriei constructiilor de masini. Productia totala industriala realizata anul trecut a fost de 5287 miliarde lei, dar livrata, numai in valoare de 4.018 miliarde lei, restul de aproape o mie de miliarde de lei fiind stocata pentru vremuri mai bune.
Ponderea livrarilor o detin cele la export (31,6%, comparabila cu cea inregistrata in anul 1997). Din totalul productiei livrate la export, 20% provine din metalurgie, 21% din ramura de confect