Invatatorii, profesorii de Fizica, Chimie, discipline socio-umane si cei de instruire practica, care au implinit varsta de pensie, nu mai au posibilitatea sa-si prelungesca activitatea didactica.
Hotarirea apartine Consiliului de Administratie a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si a fost luata in pofida Legii Statului Cadrelor Didactice, care prevede dreptul de prelungire a activitatii cu inca trei ani de la implinirea varstei de pensie.
"Am luat aceasta decizie in urma analizarii foarte atente a posturilor didactice, dupa aplicarea noului plan de invatamant la liceu. Acestea sunt de fapt, disicplinele afectate de reforma curriculara, discipline la care ar urma sa dispara numeroase catedre. In acelasi timp, tinerii absolventi de facultati trebuie si ei sa aiba o sansa de a intra in invatamant", a declarat Camelia Gavrila, inspector general al ISJ Iasi. Acesta a adaugat ca ISJ isi rezerva dreptul de a actiona similar si pentru alte discipline, acolo unde se constata ca posturile vor fi afectate de aplicarea noului plan de invatamant, care va intra in licee anul viitor.
Conform analizei efectuate de ISJ la nivelul retelei scolare, datorita aplicarii noului plan de invatamant la clasele IX-XII, nu se pot asigura ore in aceeasi unitate scolara la 30 de catedre de specialitati diferite. La nivelul licelor teoretice vor dispare 74 de ore de fizica, 89 de ore de tehnologie, 37 de ore de istorie, 27 de ore de latina, 41 de ore de educatie fizica. Dupa cum sustine sefa ISJ, restringerile de activitate ar putea rezolva multe din aceste situatii, astfel incat profesorii sa nu ramana pe drumuri. Reforma "Marga" ar putea duce la disponibilizarea a 218 profesori, din care 30 sunt titulari si 186 suplinitori.
Invatatorii, profesorii de Fizica, Chimie, discipline socio-umane si cei de instruire practica, care au implinit va