Scoala Postliceala Sanitara de Stat Grigore Ghica Voda Iasi•Ritmul de modificare si completare a legislatiei, constituie unul dintre principalele cauze care duc la calcularea eronata a obligatiilor bugetare.
Verificarile Curtii de Conturi Iasi, la doua institutii din Iasi au evidentiat aceeasi greseala in calculul obligatiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat. Este cazul Scolii Postliceale Sanitare "Grigore Ghica Voda" si Institutului de Sanatate Publica din Iasi, care au virat la bugetul asigurarilor sociale de stat, peste 40 de milioane de lei fara sa fie nevoie.
Daniel Dascalu, directorul Directiei de Control Financiar din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, a declarat ca din verificarea modului de determinare a obligatiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS, cota de 5% pentru constituirea fondului de somaj) s-a constatat ca in primele sase luni ale anului 1997, ordonatorul de credite "Grigore Ghica Voda" a cuprins in baza de calcul si suma de 118,4 milioane lei, reprezentand drepturile salariale ale personalului angajat "cu plata cu ora". Cadrele didactice astfel platite erau angajate cu contract de munca la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi si la Spitalul Clinic Universitar "Sfintul Spiridon" Iasi, fie erau pensionate si au suplinit diverse catedre, in anul scolar 1996 - 1997 la Scoala "Grigore Ghica Voda".
In mod normal, virarea obligatiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat nu revenea decat ordonatorului bugetar, unde personalul era angajat cu carte de munca. Consecinta financiara a nerespectarii acestei reglementari, emise de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, a fost ca scoala a achitat suplimentar la acest buget 35,5 milioane lei. In cazul Institutului de Sanatate Publica, s-a constatat ca pentru personalul angajat prin cumul de functii, contributia la bugetul asigurarilor soci