Stiam ca spatiul din strada Lapusneanu al Galeriilor "Trianon" (care apartine Filialei Iasi a Uniunii Artistilor Plastici) este oferit, de regula, debutantilor. De obicei, tinerii care expun aici au implinirea unor ganduri de ascedere in lumea artistilor profesionisti. Este, daca vreti, un prim examen in fata publicului si criticilor de arta sustinut de expozant. In ideea de a nu-l descuraja pe debutant, critica este, in general, ingaduitoare. Dar oare pana unde poate sa mearga aceasta ingaduinta? Se pare ca nu are limite.
Un exemplu concludent il constituie expozitia Danei Plahteanu, deschisa la Galeriile "Trianon". Stam si ne minunam, cum a putut Filiala UAP sa acorde spatiul unei asemenea expozitii! Din practica, stim ca un artist plastic se lauda cu profesoarul sau, ca si cum acesta ar fi insemnat, in acelasi timp, un gir pentru valoarea artistica a invatacelului. Nu o data auzim ca X a fost elevul lui Tonitza sau Dimitrescu, numai ca el a ajuns, in cel mai fericit caz, un anonim profesor de desen.
Tot asa judecand lucrarile expuse in sala "Trianon" suntem trimisi, vrand-nevrand, la profesorul expozantei, reputatul pictor Liviu Suhar. Sa ne fie cu iertare, dar nimic din ceea ce expune tanara Dana Plahteanu nu are contingenta cu arta maestrului Suhar. Practic, in expozitie sunt "etalate" 15 tablouri, cu dimensiuni de peste un metru patrat, care nu au nici in clin, nici in maneca, cu arta adevarata. Asa-zisele "nuduri" sunt de fapt niste pete de culoare insipide, amestecate intr-un fel de ceata londoneza, nuduri care uneori au jumatati de cap ori se vede ca au trecut pe la serviciul de ortopedie al vreunui spital de urgenta, altfel neexplicandu-se lipsa membrelor inferioare.
Lasand gluma la o parte, trebuie sa remarcam ca Dana Plahteanu este un antitalent, despre care cunoscutul artist plastic Traian Mocanu preciza: "Este o