•taranii ieseni isi pasc vacile pe pajisti erodate, degradate
•pajistea depresiunii Jijia-Bahlui trebuie suprainsamantata
•"laptele de tara" nu prezinta continutul proteic necesar obtinerii unor brinzeturi de calitate
Un scazut continut in cazeina
O alternativa la oferta de lapte diluat cu apa (falsificat), comercializat pe piata ieseana de fostele ICIL-uri din Moldova, o constituie "laptele de tara". In documentarul-ancheta intitulat "Dosarul xFALSURI ALIMENTAREx/Lapte falsificat", (vezi "Ziua de Iasi", 08.02.1999), dezvaluim faptul ca laptele pasteurizat analizat de igienistii ISP Iasi, nu prezinta substanta uscata, continutul de proteine si grasime necesare ca respectivul produs comercializat sa fie numit lapte, potrivit Codexului Alimentar International adoptat de U.E.
Vom vedea ca nici "laptele de tara", comercializat in piete de taranii judetului Iasi, nu are calitatile nutritive presupuse de consumatori; in virtutea prejudecatii ca vacile din mediul rural sunt "bine hranite cu furaje de calitate" sau "pascute pe pajisti manoase". Realitatea, deloc roza, este alta.
Vacile taranilor din judetul Iasi produc un lapte de slaba calitate proteica, cu un scazut continut in cazeina (substanta esentiala in obtinerea, din lapte, a branzeturilor). Vacile taranilor ieseni pasc pasuni erodate, degradate, acoperite cu o vegetatie de slaba calitate. In lipsa unor izlazuri comunale bine intretinute, a unor pajisti manoase, a unor furaje valoroase, taranii isi pasc vacile pe marginea santurilor, soselelor si caii ferate. Laptele obtinut si vandut orasenilor este pe masura. Iar pretul de contractare (de la termen-producator la fabicant-comerciant) se calculeaza dupa dupa criteriile specifice economiei socialiste.
Disparitia "pajistilor permanente"
O mare parte din taranii care comercialize