•"Prostitutia la Iasi este bine organizata, iar unii clienti sint persoane sus-puse", afirma una fintre prostituate
•Politistii recunosc ca au o buna colaborare cu unele dintre fete
Vineri, in Iasi a demarat proiectul TACT (Trafficking Awarness Campaign Training), o campanie de protejare a prostituatelor susceptibile de a fi obiectul traficului de carne vie. Seful Departamentului de prevenire a criminalitatii Iasi, maiorul Ioan Cimpeanu a precizat ca actiunile Politiei judetene au in vedere protejarea prostituatelor, care accepta sa colaboreze cu organele de ordine. La randul sau, unul dintre organizatorii seminarului "Campania de prezentare a problemei traficului de femei", presedintele Fundatiei "Sanse egale pentru Femei", Dina Loghin a declarat ca acest proiect se va desfasura pe o perioada de 5 luni si are ca scop prevenirea si combaterea traficului de carne vie. Primele "beneficiare" de acest proiect sunt aproximativ 1.000 de femei care au facut prostitutie in Turcia si care au fost supuse acestui trafic.
Deja, la sfarsitul saptamanii trecute, a fost prezentat specialistilor in sociologie, sexologie si criminalistica primul caz: Gabi. Ea are 31 de ani, a fost casatorita, este de profesie ospatar-bucatar-cofetar, a absolvit Liceul Economic 2 din Iasi, locuieste tot in Iasi, in gazda, a "lucrat" 4 ani in Turcia si in Romania si a descris cateva dintre "tainele" acestei preocupari.
"Am lucrat ca ospatara. i-am cunoscut pe "pesti" de prin baruri si restaurantele din zonele Unirea, Moldova, Gara si Tudor. La inceput nu m-a interesat, dar lipsa banilor m-a determinat sa accept. Era destul de greu la inceput, stateai ore in sir pana sa cada un client, am preferat un peste apoi, care se ocupa cu xpiatax. Am plecat pe cont propriu in Turcia. Acolo piata e mult mai buna, 100-200 de dolari ora si vreo 20-30 de dolari cinci mi