Cât este "psihologie" în ceea ce traversăm? Este, desigur, o întrebare retorică. Însă este mai mult decât atât: este o prostie să pun o asemenea întrebare. Dar iată că o pun, pentru că este implicită în atitudinea generală si, de asemenea, pot demara astfel discutia. În tot ceea ce "traversăm" este implicat psihicul; excluzând "forte supranaturale" (dar poate si atunci), totul este "psihologie".
Se vorbeste foarte mult, în genere, despre "factori economici", "sociali", "politici", în viata României de astăzi - si s-a insistat îndeosebi, mai recent, asupra unor asemenea fatete sau determinante ale evenimentelor pe care le trăim, comprimate în cuvinte ca: "tranzitie", "reformă", "disponibilizare", "lichidare", "restructurare", "mine", "marsul minerilor", "scutieri", "trupe anti-tero", "scutieri", "(mărire de) salarii", "forte de ordine", "Bucuresti! Bucuresti!", "grevă (generală)", "lovitură de Stat", "ciocniri"... Cuvinte, unele din limbajul profan, de toate zilele - care, mai de curînd, au dat fiori, au trezit reminiscente apocaliptice, legate de alte cuvinte ca "mineriade(le)", altele sunt termeni tehnici sau expresii căzute în desuetudine pentru a căror precizare, chiar definire, trebuie să se întrunească "sesiuni extra (pronuntat asa, cu intonatia de alarmă) ordinare", sau să se decidă dacă este just cuvântul ori în ce conditii poate fi utilizat ("stare de urgentă" ori "de asediu", ori -?). Dar în substrat nu putine încetosează mintile, prin ceea ce au cuprins în trecutul vorbirii noastre, sau nu rareori aruncă pale de amenintare - sau, invers, bâlbâieli unse cu miere - pentru o voită manipulare.
Dar se uită că este vorba despre noi toti, care suntem oameni. Expresiile si în definitiv justificările - "Economicul", "Politicul", "Financiarul" - se plachează peste ceea ce fundamental în fiinte de la un esalon al speciei animale în su