•Creste ingrijorator numarul somerilor cu studii superioare
•Circa 60 la suta din populatia activa lucreaza in sectorul privat
Numarul somerilor inregistrati la sfarsitul anului trecut, la nivelul judetului Iasi, era de 39.464 de persoane, mai mult cu 1.872 persoane fata de luna noiembrie 1998 si cu 3.909 fata de luna decembrie a anului 1997. Rata somajului la aceeasi data a fost de 11,5% (9,8% in decembrie 1997), judetul Iasi situandu-se in continuare peste media pe tara (10,3%), asa cum reiese din anchetele facute de Directia Judeteana de Statistica Iasi si a comisiei nationale.
Randul somerilor se ingroasa de la zi la zi
In trimestrul III 1998 s-au inregistrat usoare cresteri ( cu 1,4%) ale numarului somerilor, comparativ cu trimestrul precedent.
Somajul a afectat intr-o mai mare masura barbatii si persoanele cu domiciliul in mediul urban (56,4%, respectiv 77,6%). Fata de trimestrul precedent, a scazut numarul somerilor din mediul rural cu 5,6%, iar la femei cu 2,6%. Pe grupe de varsta, somerii tineri (15-24 ani) detin in continuare ponderea cea mai ridicata (43,6%), din totalul somerilor. Un fapt ingrijorator consta in cresterea numarului de someri, care au o pregatire universitara (cu 19,9%) si a celor cu pregatire liceala (cu 4,6%).
Femeile gasesc mai repede de lucru
In urma anchetei efectuate de Comisia Nationala de Statistica, pentru trimestrul III al anului 1998, 50,4% din populatie aveau un loc de munca.
Comparativ cu trimestrul anterior, a crescut numarul persoanelor ce detineau un loc de munca, indeosebi al celor de sex femeiesc si al celor din mediul rural, scazand asftel numarul persoanelor inactive.
Cu toate ca persoanele de sex femeiesc isi gasesc mai usor un serviciu, in prezent, barbatii sunt cei care detin ponderea din populatia activa. In perioad