Camelia Gavrila inspector general al ISJ Iasi•in schimb, doar trei sferturi din liceeni au promovat sesiunea de iarna
Conform unui studiu comparativ realizat de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), in ultimii trei ani numarul nescolarizatilor la nivelul judetului s-a injumatatit. Daca in trimestrul I al anului scolar 1993-1994 numarul elevilor ieseni care nu erau prinsi in nici o forma de invatamint se ridica la 3.585, in semestrul I al anului scolar 1998-1999, doar 771 de copii care au peste 7 ani nu au "vizitat" niciodata o institutie scolara. In ultimii trei ani scolari, cea mai mare descrestere a numarului de nescolarizati s-a remarcat in 1994-1995, cind erau inregistrate doar 1.935 de cazuri. La acest capitol, pe ultimii doi ani scolari, se observa de asemenea o constata, diferenta fiind de un singur nescolarizat.
"Constatarea este imbucuratoare intr-un fel. Fenomenul de descrestere a numarului de nescolarizati s-ar explica poate si printr-un interes mai sporit al comunitatii si o mediatizare a necesitatii de educatie. Mi-ar place sa pot spune ca datorita conditiilor de viata scoala devine tot mai atractiva. Cred, totusi, ca este mai mult vorba de o modernizare si un impact puternic al mijloacelor media aspura familiilor care constientizeaza astfel ca educatia ofera o sansa in plus copiilor in evolutia lor", a declarat Camelia Gavrila, inspector general al ISJ Iasi.
Procentul promovatilor se mentine constant. Pentru 1996-1997 acesta este de 72,61%, iar in primul semestru al anului 1998-1999 de 72,37% din cei peste 170.000 de elevi ieseni. Din toate formele de invatamint, cursuri de zi, pe primul loc se situeaza "bobocii" din ciclul primar, cu o promovabilitate de 89,4%, iar pe ultimul loc liceenii, cu un procent de promovabilitate de doar 69,93%. Cea mai slaba promovare a "sesiunii" de iarna o au elevii de la invatamint