•Ministerul Agriculturii si Alimentatiei doreste sa se consulte mai des cu specialistii
Ceea ce se face in prezent in agricultura romaneasca ar putea fi asimilata cu "o cirpeala". Insusi ministrul secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Ilie Balana, prezent ieri la Iasi, alaturi de o delegatie din partea ministerului si de alti reprezentanti ai directiilor agricole din sase judete din Moldova, a ajuns la concluzia ca avem nevoie de mult mai mult pentru a face o agricultura de performanta. Acesta si-a exprimat convingerea ca intr-o buna zi va trebui sa apelam si la saminta certificata de institutele de cercetare din tara si treptat sa renuntam la saminta din hambarele fermierilor, care nu se ridica la standarde. Pentru ca nu se aplica ultimele cercetari in domeniu, are de suferit atit agricultura cit si bugetul.
Lipsa unei saminte de performanta, atrage dupa sine unele cheltuieli suportate din bugetul alocat Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Procesul de fertilizare fiind foarte costisitor nu este la indemina taranului, care nu stie ce sa cumpere mai intii cu putinii bani pe care-i are. " Intrebarea pe care producatorii agricoli si-o pun este daca sa investeasca mai mult in saminta atit de necesara, in ingrasamintele chimice, la fel de necesare, sau in lucrarile agricole, care si ele sint foarte utile", comenteaza Ilie Balana.
Folosirea samintei necertificate nu ar fi unica problema cu care se confrunta agricultura romaneasca. In toamna anului trecut, datorita vremii capricioase, insamintarea nu s-a realizat in perioadele propice. Intirzierea ne va costa, mai ales ca exista in tara zone intinse unde nu au rasarit griul, orzul si orzoaica. Ministrul secretar de stat a amintit zonele, respectiv procentul de nerasarire cu culturile de paioase: "Astfel de cazuri am intilnit la Bistrita (31%), Bihor (2