Relatiile inter-umane existente la nivelul comunitatii scolare sint afectate in continuare de probleme de comunicare intre generatii. Profesorii si elevii au fost si au ramas doua tabere aflate intr-o permanenta opozitie. Mai grav este faptul ca, uneori, diferendele neinsemnate dintre cadre didactice si elevi se trasforma in conflicte de proportii care isi gasesc rezolvarea dincolo de portile scolii.
•Bataia, metoda de imblinzire
Conform sintezei ISJ a problemelor solicitate la audiente in 1998, din cele 548 de cazuri, 2,18% au reprezentat conflicte intre parinti (elevi) si profesori si 4,74% conflicte intre cadrele didactice si conducerile scolilor. "Nu au fost foarte multe situatii, cazuri de conflicte intre elevi si profesori la audiente. La acestea se adauga si numarul mare de sesizari si reclamatii care evidentiaza comportamentul agresiv si inadecvat al profesorilor fata de elevi, consumul de alcool. Ca o concluzie a cazurilor respective, reclamate anul trecut, pot spune ca in unele scoli trebuie redimensionata relatia cadru didactic-elev (parinte), aceasta bazindu-se pe tact pedagogic, dragoste pentru om si profesiune", a declarat Camelia Gavrila, inspector general al ISJ Iasi. Prezentam in continuare citeva situatii conflictuale, in care au fost implicati atit profesori cit si elevi si care au dus de cele mai multe ori la sanctionarea cadrelor didactice.
•Eugen Grosu - director si invatator la Scoala generala din satul Paun a fost destituit din functie la sfirsitul anului trecut pentru comportament agresiv fata de elevi si cadrele didactice, consum de alcool. Invatatorul locuieste de citiva ani in cladirea anexa scolii. Dupa moartea sotiei, Eugen Grosu a devenit tartorul scolii, afisind un comportament violent si un limbaj total neadecvat. "A ajuns sa se bata cu o invatatoare, colega si subalterna a acestuia, chiar i