Iesenii, proprietari de autovehicule, s-au grabit sa-si plateasca taxa pentru utilizarea drumurilor publice. Astfel, Sucursala Judeteana Iasi a Casei de Economii si Consemnatiuni a incasat aproximativ jumatate de miliard de lei, care urmeaza sa fie virate Ministerului Transporturilor. Unul dintre motivele plauzibile pentru care proprietarii de autovehicule s-au ingramadit la ghiseele CEC-ului ar fi ca, incepind cu data de 15 martie "taxa Basescu" va fi majorata. Data limita la care mai poate fi platita taxa este de 30 iunie a.c.
Conducerea CEC Iasi a afisat deja listele cu taxele pe care trebuie sa le plateasca posesorii de autoturisme, in functie de capacitatea cilindrica si de tonaj, inainte de majorare si dupa.
Conducerea CEC Iasi mai informeaza ca posesorii de mijloace de transport, persoane fizice, vor completa si semna un formular pus la dispozitie de orice unitate CEC, achita taxa si primesc in schimb rovigneta. Persoanele juridice pot achita taxa in numerar sau prin virament pe baza unor tabele in doua exemplare intocmite pentru intregul parc auto. Numai dupa aparitia extrasului de cont, delegatii se vor prezenta la CEC cu o copie a exemplarului vernil al Ordinului de Plata stampilat si semnat de unitatea bancara. Pensionarii vor prezenta la ghisee ultimul cupon de pensie. Sint autorizate sa incaseze aceasta taxa, pe masura rovignetelor, toate unitatile CEC din Iasi, Pascani, Hirlau, Tg. Frumos, Podu Iloaie, Belcesti, Raducaneni, Sipote.
Vor fi exceptati de la plata taxei proprietarii de autovehicule si remorci radiate din circulatie sau neutilizate temporar, timp de trei luni, in cursul unui an (in constructie sau agricultura), ca urmare a intreruperii activitatii productive, datorita caracterului sezonier sau a calamitatilor.
Totodata, nu vor plati aceasta taxa utilizatorii rulotelor turistice, motocic