•Intr-o perioada critica din punct de vedere economic, oamenii sint nevoiti sa-si restringa cheltuielile. Sistemul actual de plata al utilitatilor contravine intentiei consumatorilor de apa, energie electrica, energie termica, motiv pentru care se impuneau niste masuri.
Firmele specializate in producerea contoarelor au venit cu aceasta solutie, mult asteptata de consumatori, la momentul potrivit. Cei care au trecut cu vederea acest aspect, mai suporta si astazi pierderile inregistrate de regii, din cauza instalatiilor invechite si care trebuiesc inlocuite. Persoanele care au inteles ca primul pas spre economie s-ar putea face prin instalarea de contoare, de asemenea au simtit pe propriul buzunar daca au facut bine sau rau. Despre eficienta contoarelor, ne-a oferit mai multe amanunte Liviu Soldan, director al filialei iesene a SC CONTOR ZENNER ROMANIA SA, cel mai mare producator intern de aparate de masura.
R: - De ce ar trebui un consumator sa se contorizeze?
Liviu Soldan: - Dorinta tuturor este de a plati numai atit cit consuma. Acest deziderat se poate realiza numai masurind consumurile individuale de apa rece, apa calda si energie termica din apartamente.
- Cum vedeti posibila realizarea acestui deziderat?
- Primul pas spre decontarea corecta a consumurilor este montarea contoarelor de bransament, cu avizul furnizorilor locali de apa calda, apa rece si energie termica, deoarece decontarea cu acestia se face, deocamdata, numai direct cu asociatii de locatari/proprietari. Insa defalcarea precisa in cadrul asociatiei a facturii pentru apa rece si apa calda se face prin citirea contoarelor individuale din apartamente.
- Care este riscul consumatorilor care nu si-au montat un contor si nici nu au aceasta posibilitate?
- La apartamentele necontorizate individual, consumul de apa rece si apa calda s