•In acelasi timp sumele sumele strinse de la contribuabili scad
Potrivit statisticilor DMPS Iasi, numarul pensionarilor, persoanelor cu handicap, a somerilor si a altor categorii care solicita tot felul de pensii si ajutoare sociale este intr-o crestere accentuata in timp ce numarul contribuabililor este in scadere.
Directorul Directiei Muncii Iasi, Ionel Calapod, a declarat ca daca situatia aceasta isi va pastra actuala dinamica, in aproximativ un an, numarul acestor categorii sociale pasive va fi atit de mare incit nu va fi posibila acordarea sumelor lunare care intretin viata lor. El a adaugat ca in timp ce aceste categorii sociale isi maresc rindurile, societatile comerciale nu isi achita contributia pentru asistenta sociala si impozite, iar o mare parte a salariatilor prefera sa munceasca la negru si nu platesc nici o taxa sociala. Seful Directiei a spus ca acest fenomen se datoreaza cresterii numarului somerilor, pensionarilor si copiilor nou nascuti.
Una dintre posibilitatile de a evita acest fenomen este privatizarea partiala a asistentei sociale. In conditiile unui salariu mediu de 100 $, impozitul pe salarii dupa 30 de ani de vechime se ridica la 7200 $, fara dobinda. Anual, statul intra in posesia a 75 de miliarde de lei, adica banii celor care mor inainte de iesirea la pensie si nu mai apuca sa vada nici un cupon adus de factorul postal. "Daca si-ar depune impozitul la banca, ar fi vreo 16 mii $ dupa pensionare", a spus Calapod. El a mentionat ca pensiile private ar fi astfel o alternativa mai buna ca pensiile de stat, specialistii avind un proiect in studiu care vizeaza macar sistemul "in paralel", de stat si particular. Viitorii pensionari au astfel posibilitatea de a intra in posesia unor sume mai mari de bani.
•In acelasi timp sumele sumele strinse de la contribuabili scad
Potrivit s