•Ministerul Finantelor a emis recent un ordin in vederea aplicarii unitare a OUG nr. 50/1998 privind regimul accizelor si al altor impozite directe.
Agentii economici care au depus pina la data de 31 ianuarie 1999 documentatiile complete necesare eliberarii autorizatiei inclusiv documentul care face dovada achitarii taxei aferente, pot desfasura activitatea de comercializarea produselor, supuse autorizarii, prin utilizarea documentelor fiscale folosite inainte de intrarea in vigoare a ordonantei, respectiv 1 ianuarie 1999. Aceste documente pot fi folosite numai pina la obtinerea autorizatiei, iar de la data de 1 februarie comerciantii sint obligati sa utilizeze facturile fiscale si avizele de insotire a marfii, pe care le vor solicita organelor fiscale la care sit inregistrati.
Ministerul Finantelor mai face precizarea potrivit careia agentii economici, cu activitate sezoniera, sa fie autorizati cu 30 de zile inainte de inceperea activitatii, in conditiile in care depun la Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) Iasi documentatia necesara.
Valeriu Dornescu, directorul general al DGFPCFS Iasi a adaugat la aceste precizari ale Ministerului Finantelor si faptul ca a fost clarificata notiunea de sortiment: "In acest caz, in grupa vinuri sint incluse vinurile de calitate si speciale. Initial s-a interpretat ca fiecare denumire de vin existenta in Romania constituie un sortiment. Si in privinta berii ne-am lamurit. Sint numai doua sortimente de bere: blonda si bruna. La categoria bauturi alcoolice sortimentele sint: tuica de prune si rachiurile din drojdie, tescovina si vin".
Valeriu Dornescu a informat toti agentii economici care au achitat taxe majorate din cauza interpretarii gresite a OUG nr. 50/1998 ca diferentele le vor primi inapoi sau vor fi luate in calcul la urmatoarea