DESPRE Teodor Murăsanu (1891-1966), istoriile literare scriu putin. De aceea încercările de a-l scoate dintr-o nedreaptă uitare sunt binevenite, pentru că literatura unui popor nu se constituie numai din culmi, ci si din truditori modesti care au marcat anumite epoci literare. O asemenea încercare de a-l readuce în actualitate pe "omul si scriitorul" Teodor Murăsanu face prozatorul Aurel Podaru, care a publicat la Editura Dacia un volum de evocări, contributii critice si istorii literare, un grupaj de inedite, colaborări si semnături dintre cele mai diverse de la contemporani si apropiati ai poetului, până la critici literari din actuala generatie: Romulus Demetrescu, Mihai Iosivas, Vasile Rusu, Constantin Cublesan, Rodica Muresan, Ion Oarcăsu, Adrian Dinu Rachieru.
Paginile cărtii conturează trei linii distincte ale personalitătii lui Teodor Murăsanu: profesorul, animatorul cultural si poetul.
Despre primul aspect al personalitătii sale vorbesc elevi din perioada interbelică si discipoli mai noi, ca Aurel Podaru, care l-a cunoscut în ultima parte a activitătii, subliniindu-se pe lângă probitatea didactică si marea lui omenie.
Ca profesor, Teodor Murăsanu rămâne exemplar si azi prin acea căldură afectivă a lectiilor de literatură, prin dragostea si întelegerea pentru elevi, prin îndrumarea si stimularea înclinatiilor literare ale scolarilor săi.
ESTE animatorul cultural al vietii literare turdene interbelice, cu iradieri benefice într-o bună parte din literatura Transilvaniei: revista "Pagini literare" de la Turda, continuatoarea "Abecedarului" de la Brad, al lui Emil Giurgiuca si George Boldea, pe care a scos-o timp de un deceniu (1933-1943), a strâns în jurul ei câtiva tineri scriitori ardeleni care au devenit valori ale scrisului românesc: Pavel Dan, Mihai Beniuc, Grigore Popa, Romulus Demetrescu s.a. Pavel Dan este o "des