•Numarul copiilor cu deficiente de vorbire s-a dublat fata de anul trecut. Daca in 1997-1998 au fost depistati 1.200 de copii bilbiiti, la inceputul acestui an scolar in unitatile de invatamint din municipiul Iasi, acest defect a fost gasit la peste 2.000 de copii. Dupa cum sustin specialistii in domeniu, majoritatea copiilor bilbiiti, depistati anul acesta, provin din familii de intelectuali, cu o situatie materiala buna.
Cauze de natura psihica
"Numarul copiilor cu tulburari de vorbire a crescut foarte mult in ultimul timp. Bilbiiala are, in majoritatea situatiilor, cauze de natura psihica. Boala este de fapt repetarea silabelor si uneori doar a anumitor sunete, la inceputul si mijlocul unui cuvint. Terapia se realizeaza prin vorbirea pe vocale prelungite dupa care se trece la consoane", a explicat prof. Georgeta Burlea, logoped la Centrul Logopedic Iasi. Exista cazuri dramatice, cind copiii capata aceste deficiente datorita unor situatii in care sint implicati parintii. Bataia, amenintarile repetate, pedepsele corporale la o virsta foarte mica pot genera la copii tulburari de vorbire.
Mihai N. de doar 5 ani este o victima unei astfel de situatii. In urma cu citiva ani, pentru o mica pozna facuta in casa, bona l-a bagat fotat cu capul in cada cu apa rece. Socul a produs la scurt timp bilbiiala. "Foarte multi din copiii bilbiiti au fost traumatizati, fie de parinti fie de cei apropiati familiei. Cauza se descopera dupa o discutie cu unul din membrii familiei sau chiar cu micutul. Astfel de situatii afecteaza chiar personalitatea copilului care, intre 1 si 7 ani, este in formare", a mai adaugat Georgeta Burlea.
Copilul isi constientizeaza defectul in grup, de obicei la scoala sau la gradinita, unde este izolat si ironizat de ceilalti colegi. In cazul in care nu se urmeaza un tratament adecvat gradului de deficien