Francoise Choay •Editura Simetria a Uniunii Arhitectilor din Romania, Bucuresti, 1998, 300 pag., 45.500 lei.
"De ce a cucerit astazi patrimoniul istoric, arhitectual si urban, un public planetar? De ce cunoasterea, conservarea si restaurarea sa au devenit o miza pentru statele intregii lumi? Nici valoarea sa pentru cunoastere si arta, nici rolul sau atractia in societatile noastre de agrement nu constituie explicatii suficiente. Cautarea unui raspuns, care angajeaza mai profund natura acestei mosteniri in raportul sau cu istoria, memoria si timpul, trece - pentru Francoise Choay, istoric al teoriilor si formelor urbane si arhitecturale, profesor la universitatea Paris - VIII - printr-o revenire la origini, o arheologie a notiunilor de monument si patrimoniu istoric.
Aceasta investigatie, urmata de-a lungul a mai mult de cinci secole, limpezeste cultul actual al patrimoniului si excesele sale, descopera legaturile profunde cu criza arhitecturii si a oraselor. Astfel, pretioasa si precara, mostenirea noastra arhitecturala si urbana apare categoric intr-un dublu rol: oglinda a carei contemplare narcisistica ne linisteste angoasele, labirint a carui parcurgere ne-ar putea reconcilia cu aceasta trasatura proprie omului: competenta de a edifica".
Distilind eruditia prin volutele unui discurs elegant, Francoise Choay ne ofera un eseu invaluitor, de un alexandrinism bine temperat, in perfect acord cu lenesa curgere a Senei printre "antichitatile nationale" ale Frantei.
Constantin Noica - Douazeci si sapte trepte ale realului, Editura Humanitas, Bucuresti, 1999, 150 pag., 17.900 lei.
Douazeci si sapte trepte ale realului, publicata in 1969, a marcat sfirsitul ostracizarii culturale la care fusese supus Noica timp de cinsprezece ani.
Subiectul cartii este unul dintre putinele cistiguri sigure ale filosofi