Lacul Ciric II•Salba de lacuri Ciric se inscrie intr-o categorie foarte degradata din punct de vedere biologic si bacteriologic.
Determinarile calitatii apei, aerului, solului, vegetatiei, la nivelul judetului Iasi s-au efectuat ritmic, datele de laborator obtinute reliefind o serie de modificari ale starilor ecologice anterioare. Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi (APM), Alexandru Constantinescu a apreciat ca tronsoanele cursurilor de apa degradate datorita concentratiilor mai mari de poluanti, organici si anorganici, au fost modificate structural.
"Drept urmare, s-au constatat modificari de la reducerea si eliminarea unor specii pina la disparitia totala a speciilor. Au ramas prezente doar forme inferioare de microorganisme, respectiv bacteriile. Ecosistemele acvatice si, in general, toate sistemele vii sint permanent supuse unor perturbatii imprevizibile exterioare, incit pentru a se mentine trebuie pastrat un minim de organizatie. Pentru ca biocenozele acvatice sa functioneze normal, adica sa posede caracteristicile oricarui sistem deschis (autoreglare, echilibru dinamic, integralitate) ele trebuie sa prezinte o destinatie optima de specii si indivizi. Atunci cind se produce o poluare apar modificari considerabile la nivelul producatorilor si consumatorilor. Speciile sensibile dispar primele".
O atentie deosebita se acorda crustaceelor
Specialistii APM Iasi au afirmat ca o deosebita atentie este acordata crustaceelor in general si cladocerelor in special, datorita faptului ca acestea constituie rezerve, ocupa o pozitie centrala in principalele lanturi trofice (transforma direct materia organica moarta in materie organica vie), au o putere mare de filtrare (purificare biologica a apelor naturale poluate sau epurarea celor uzate menajere). De asemenea, sint indicatori biologici ai calitatii apei