Directia de Control Financiar din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei a atras in luna ianuarie a.c., la bugetul fondului de risc si accident aproximativ 1,9 miliarde lei. Din controalele efectuate a rezultat ca desi exista legislatie care stabileste acordarea unor drepturi persoanelor handicapate, aceste prevederi nu se aplica in realitate din motive subiective, in conditiile in care Inspectorarul de Stat Teritorial pentru Handicapati Iasi (ISTH) nu dispune intotdeauna de sumele necesare sustinerii persoanelor cu handicap.
In principiu este vorba de aplicarea Legii nr. 57/1992, art. 10 care precizeaza ca unitatile cu peste 250 de salariati au obligatia sa angajeze persoane handicapate in procent de 3%, fie sa se constituie un fond de risc si accident echivalent cu contravaloarea salariilor minime pe economie aferente persoanelor cu handicap neangajate.
Daniil Dascalu, directorul Directiei de Control Financiar din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei a facut urmatoarele aprecieri: "Au fost o serie de unitati care nu numai ca nu au constituit acest fond, ci au si refuzat sa angajeze persoane cu handicap. In pofida prevederilor clare ale legislatiei acesti agenti economici refuza sa faca varsamintele pentru acest fond. Am putea exemplifica SC ALIMENTARA SA, SC IASITEX SA, SC CONSTRUCTII FEROVIARE SA, COCA COLA si SC SIRETUL Pascani.
Toate aceste firme au invocat motivul potrivit caruia organele de control nu au putut dovedi ca au refuzat sa angajeze persoane cu handicap. Dat fiind aceste interpretari ale legislatiei, este necesar sa subliniem ca actul normativ prevede obligativitatea varsamintelor la acest fond in scopul constituirii surselor financiare necesare sustinerii morale si materiale a persoanelor cu handicap. Mai trebuie adaugat ca agentii economici, in cazul in care angajeaza astfel de persoane, nu mai au obligatia sa