Multi agenti economici care functioneaza pe raza judetului Iasi au ramas neverificati in cursul anului trecut, pentru simplul motiv ca nu sint suficienti inspectori angajati in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi (DGFPCFS).
Valeriu Dornescu, directorul general al DGFPCFS Iasi, mentioneaza intr-un raport ca, in conditiile in care activitatea de urmarire s-a amplificat comparativ cu anii din urma, la finele anului 1998, datorita insuficientei numarului de inspectori, au ramas neverificate: 490 de societati comerciale infiintate in anul 1992, 1799 de unitati economice infiintate in 1993, 2.978 infiintate in 1994, 1904 unitati din 1995, 1580 din 1996 si 1407 infiintate in 1997.
Cu toate acestea, actiunile de control intreprinse de Directia de Impozite si Taxe (care are ca sarcina constatarea, impunerea si urmarirea incasarii impozitelor, taxelor si a altor venituri datorate bugetului de stat si celorlalte bugete) au condus la stabilirea unor diferente fata de evidentele contabile ale agentilor economici, care insumeaza aproape 240 de miliarde lei. Acestea au avut la baza diminuarea bazei de impozitare, erori de calcul sau deduceri de TVA fara documente legale, nedeclararea veniturilor realizate si neaplicarea corecta de catre contribuabili a prevederilor legale cu privire stabilirea impozitului pe profit, TVA si impozit pe salarii.
In acelasi raport sint mentionati si principalii datornici luati in evidenta Directiei de Impozite si Taxe, cu mentiunea ca datoriile agentilor economici fata de bugetul de stat la data de 31 decembrie 198 se cifrau la suma de 450,4 miliarde lei.
Printre datornici se afla si SNCFR - Regionala Iasi, cu peste 100 de miliarde lei datorii, FORTUS SA Iasi - cu peste 55 de miliarde lei, NICOLINA SA Iasi, IASI NORD SA Iasi. Este evident faptul ca, d