Miine, profesorii isi vor stabili in sfirsit forma de protest pe care o vor aborda in aceasta primavara. Dupa opinia liderilor, redeschiderea conflictului de munca este inevitabila, "atita timp cit bugetul pe 1999 a intrat in legalitate".
Conform fondurilor republicane si judetene aprobate in acest an, invatamintul romanesc se afla in cadere libera. Mai mult decit atit, protocolul semnat cu sindicatele in 28 octombrie 1998 a fost incalcat de Guvern cu buna stiinta. Singura replica, atit de des folosita de Executiv si care ar trebui sa tina de cald si de foame cadrelor didactice, este: "Nu sint bani".
Rabdarea de care au dat dovada in ultimele luni sindicatele din invatamint a atins punctul limita. "Nu am primit nici al 13-lea salariu, asa cum era promis si aprobat de insusi ministrul Finantelor si este foarte posibil ca incepind din luna august sa nu ne mai luam nici lefurile. Numai faptul ca in fiecare luna salariile sint luate cu o intirziere de o saptamina este un semnal de ingrijorare. Miine, impreuna cu liderii confederatiilor sindicale, vom stabili data redeschiderii conflictului de munca. Indiferent de forma de protest stabilita de confederatii, in invatamint va fi greva generala", a declarat Gheorghe Isvoranu, secretar general al Federatiei Educatiei Nationale. Acesta a adaugat ca bugetul aprobat pentru judetul Iasi pe 1999 este o rusine si nu va duce decit la accentuarea starii de degradare in care se afla infrastructura retelei scolare.
Investitii aprobate si incepute in urma cu sapte sau opt ani si ramase neterminate au fost suplimentate cu sume infime. Demn de remarcat este faptul ca, la capitolul invesititii, invatamintul preuniversitar nu a primit nici un ban pe 1999, acestea urmind sa fie suportate doar de consiliile locale. Prezentam mai jos cit de darnic a fost Guvernul Radu Vasile cu invatamintul iesean in