•1998-1999, anul scolar cu cele mai numeroase actiuni de protest •studentii vor sprijini protestul doar cu declaratii
Peste aproximativ o luna, 15.000 de cadre didactice din reteaua scolara ieseana vor inchide portile unitatilor de invatamint, intrind astfel in a doua greva generala din acest an scolar. Graficul actiunilor de protest la care au aderat toate cele patru federatii reprezentative din invatamint este similar cu cel al confederatiilor sindicale.
Principalul punct de pe lista de revendicari a profesorilor este bugetul alocat acestui sector de activitate care, incepind cu luna august, condamna la somaj peste 150.000 de cadre didactice. O alta revendicare este respectarea protocolului din 28 octombrie 1998, ce prevedea acordarea celui de-al 13 - lea salariu, protocol incalcat de Guvern.
"Nu stiu in ce masura vom participa la mitingurile din tara si din capitala, mitinguri ce se vor organiza conform graficului, pe 24 martie. Spun asta pentru ca federatiile din invatamint au suspendat doar conflictul de munca, acesta putind fi reluat direct cu greva generala. Deci participarea la mitiguri va fi doar simbolica. In schimb vor organiza greva de avertisment pe 19 aprilie, dupa care, pe 24 aprilie intram categoric in greva generala. In acest timp, poate cei de la Guvern se autosesizeaza si vor cauta sa discute cu noi, desi nu cred ca acest lucru se va intimpla. Daca bugetul stabilit de ei e batut in cuie, atunci si greva noastra generala va fi batuta in cuie. Daca vor sa mai ramina la guvernare ar trebuie totusi sa reflecteze la faptul ca o reforma nu se poate face fara o reala protectie sociala", a declarat Gheorghe Isvoranu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale.
Tinind cont de participarea la greva generala din octombrie, singura federatie cu sanse mici de reusita privind organizarea grevei gen