Anii de dupa 1989 au adus la Suceava numerosi tineri din Moldova de dincolo de Prut, dornici sa invete in Romania. Am ales, si nu la intimplare, Liceul "Petru Rares" din Suceava, unde am stat de vorba cu citiva elevi basarabeni. Frumosi, sinceri si comunicativi, ei si-au deschis sufletele si ne-au povestit cite ceva despre ei. "Am venit in Romania acum patru ani din dorinta de a face carte. Am dat examen, am obtinut punctajul necesar si, din posibilitatile de alegere pe care le-am avut, am optat pentru Liceul din Suceava, ne-a spus Zvetlana Pletosu, eleva in clasa a XII-a.
"Mai bine nu discutam despre asta"
Desi dorul de casa arde in inimile lor, ei au ales "drumul bejeniei", dintr-o justificata dorinta de mai bine si mai ales dintr-o neobosita sete de invatatura. In majoritate elevi buni, decenti si cu o foarte justa scala a valorilor, ei au gasit la acest liceu o atmosfera noua in care se simt bine. "Imi place modul de predare si relatia apropiata pe care o avem cu unii din profesorii nostri. Acasa toceam mereu si trecerea examenelor depindea numai de citi bani dadeam. Aici stiu ca recompensa ce-o primesc este pe merit si m-am convins ca in ce ne priveste pe noi, elevii, este mai multa dreptate in Romania", ne-a marturisit patimasa Veronica Cirlict, o alta eleva in clasa a XII-a.
Am incercat impreuna cu interlocutorii nostri sa vorbim mai pe larg despre relatia lor cu dirigintii si profesorii. Jenati, cu priviri furise, au renuntat la comunicativitate, si-au evitat subiectul, cel putin in ce-i priveste pe diriginti. "Mai bine nu discutam despre asta", a fost replica unor elevi.
Copiii au, cum era si normal, profesori preferati fata de care simpatia lor se revarsa deschis si sincer. Dintre ei, profesoara de matematica, Elena Tomasciuc, sau profesoara de istorie, Antonela Glazar, ocupa un loc special in inimile elevilor. Prestatia profesionala, dar si c