•Ministerul de Finante isi achita o parte din restantele catre profesori •sindicatele ramin insa pe pozitie
In aceasta luna, profesorii din reteaua de invatamint preuniversitar iesean vor primi salariile marite. Adaosul care va fi aplicat numai pe martie reprezinta de fapt restanta la Legea salarizarii pe perioada iulie-noiembrie 1998. Precizam ca aplicarea in invatamint a Legii nr. 154/1998 a fost aprobata de Guvern abia dupa greva generala a profesorilor din toamna anului trecut.
Conform protocolului semnat cu sindicatele pe 28 octombrie 1998, Ministerul de Finante era obligat ca in martie-aprilie 1999 sa aloce invatamintului fondurile necesare pentru plata restantelor privind Legea salarizarii pe perioada in care nu a fost aplicata. "Am fost anuntati de la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) ca pentru Iasi au fost alocate 44 miliarde lei pentru plata restantelor la Legea Salarizarii. Fondurile vor fi virate in cont in aceste zile, astfel incit la avansul pe luna martie profesorii vor ridica 200.000 - 300.000 lei mai mult", a declarat Camelia Gavrila, inspector general al ISJ Iasi. Cu toate acestea, profesorii au fost anuntati ca isi vor primi chenzina pe luna martie cu o saptamina intirziere.
Liderii de sindicat considera ca decalarea datei de ridicare a lichidarii este o "smecherie" a Ministerului de Finante si a Bancii Nationale pentru a mai rula niste bani, care la nivel de tara ar aduce o "dobinda frumoasa". Desi Guvernul da semne de respectare cel putin partiala a protocolului din octombrie '98, sindicatele din invatamint nu renunta la greva generala.
"Punctele noastre de revendicari sint destul de clare. Vrem acordarea celui de-al 13-lea salariu si alocarea unui buget corespunzator necesitatilor invatamintului romanesc. Greva generala ramine fixata pe 26 aprilie", a declarat Gheorghe Isvoranu, secretaru