Bogdan Adrian Plescan •acest aspect este o consecinta a bugetului alocat pe 1999
Lipsa de bani in invatamint a ajuns sa afecteze si buzunarele angajatilor, cadrele didactice de la Universitatea "Al. I. Cuza" urmind sa primeasca din luna martie doar trei sferturi din salariu.
"Datorita alocatiilor bugetare pentru anul 1999 la Universitatea xAl.I.Cuzax, pentru cheltuielile materiale si de personal nu se pot asigura salarii in aceste conditii decit la nivelul de 70%. Acest lucru inseamna ca trebuie sa gasim solutii de eficientizare a activitatii tuturor celor care activeaza in cadrul universitatii. Eventual vom incerca sa compensam aceste nevoi salariale prin venituri proprii. Aria mea de competenta este cea administrativa. Problemele academice sint tratate de Biroul Senat si de cei care au aceste competente. Insa calculat global, la nivelul universitatii, salariile pot fi asigurate in acest an cu aceasta alocatie bugetara in aceasta proportie de 70%", a declarat Bogdan Adrian Plescan, directorul economic general al Universitatii "Al. I. Cuza".
La Universitatea "Al. I. Cuza" functioneaza 900 de cadre didactice si 850 de angajati TESA. Diminuarea salariilor realizata direct prin Legea bugetului pe 1999 este doar un prim semnal asupra colapsului la care este condamnat invatamintul romanesc. La acest aspect care, in momentul de fata, se intilneste aproape in fiecare institutie academica ieseana se adauga lipsa spatiilor de invatamint, aparatura invechita si depasita din laboratoarele unde sint formati viitorii specialisti, bursele foarte mici ale studentilor, numarul insuficient al cadrelor didactice.
Pentru invatamint, Legea Bugetului/1999 se dovedeste a fi o lovitura sub centura data in primul rind Reformei initiate de echipa ministrului Andrei Marga, reforma a carei derulare va fi blocata de lipsa banilor.
@N