"Moartea leului nu se poate stopa cu injectii de reanimare. E ca si cand ai prescrie aspirina in cancer". Prof. univ. dr. Constantin Popescu ("Academia de Studii Economice" - Bucuresti).
In zece ani, leul a murit de o suta de ori
- Deprecierea galopanta a leului, produsa in ultima perioada, a impins populatia Romaniei in panica. Suntem spectatorii speriati si dezamagiti ai unui haos pe care nimic si nimeni nu pare sa-l stavileasca. Exista explicatii pentru aceasta prabusire colectiva in neant?
- Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cred ca este necesar sa recapitulam mai intai ce s-a intamplat in perioada tranzitiei, cu raportul dintre valoarea leului si valoarea dolarului american. Dupa cum se stie, dupa 1990, pentru a cumpara un dolar american, Romania a trebuit sa plateasca din ce in ce mai multi lei. Astfel, de la 200 lei pentru un dolar american, cat am platit la 16 februarie 1991 (curs de licitatie), am ajuns sa platim astazi in jur de 20.000 lei, ceea ce reprezinta o crestere de peste 100 de ori a puterii de cumparare a dolarului si o scadere de peste 100 de ori a puterii de cumparare a leului. Pe scurt, un dezastru, cu efecte dramatice asupra starii de spirit a populatiei. Practic, suntem martorii unei grave crize de credibilitate in moneda nationala, din partea tuturor detinatorilor de lei: populatie, agenti economici nationali sau straini. Or, se stie din viata de toate zilele ca omul doreste sa-si insuseasca ceea ce ii este de folos si, totodata, urmareste sa renunte la ceva in care nu are incredere, la ceva care ii provoaca pierderi. Acest lucru se intampla in aceste zile cu pozitia omului fata de leu si fata de dolarul american. Increderea in leu este spulberata ca in cineva care te-a tradat, in timp ce increderea in dolarul american devine ultima speranta, de care oamenii incearca sa se agate cu orice chip. De aceea,