Portrete de mari artisti. Lya Hubic - "Privighetoarea Ardealului".
"Daca nu reusesti sa te afirmi la tine acasa, e sigur ca nu vei reusi nici in alte locuri, oricat de colorate si de promitatoare ar parea"
I se spunea "Privighetoarea Ardealului" si, atunci cand numele ei aparea pe afis, Opera din Cluj devenea brusc neincapatoare. Lya Hubic a fost si ramane o mare personalitate muzicala. Clujul ii datoreaza enorm si nu intamplator, de curand, a fost onorata cu titlul de cetatean de onoare al orasului. Septuagenara, dar inca plina de energie si aristocratica eleganta, doamna Lya Hubic nu-si arata varsta. Daca unii imbatranesc, ea inainteaza doar in varsta - frumos, senin, cu demnitate.
- Doamna Lya Hubic, orice lucru are un inceput. Cum ati ajuns la Opera din Cluj?
- La Opera am ajuns usor, fara nici o opreliste. Chiar in 1935, cand am absolvit Academia de muzica din Cluj, am participat la un concurs international de canto la Viena. Premiul obtinut acolo a fost cea mai buna recomandare. Pe scurt, angajarea mea la Opera a fost o formalitate. Mai mult chiar, mi s-au incredintat inca de la inceput roluri principale. Trebuie sa recunosc ca, in ciuda feluritelor greutati, sansa nu m-a ocolit in viata. De pilda, in 1942 mi s-a oferit posibilitatea sa-mi desavarsesc tehnica vocala la Viena, studiind cu celebra Camilla Steibruck - fosta prim solista a Operei din Berlin. Tot atunci, am debutat ca solista a Operei din Viena. Puteam ramane foarte bine in Austria. Am revenit in tara, neputand renunta la marea mea iubire, Clujul.
- Ce anume va putea oferi Opera din Cluj, pentru a renunta la o mare cariera internationala?
- Am renuntat dintr-un elan tineresc si dintr-un acut sentiment patriotic. Simteam ca orasul si romanii de acolo au nevoie de mine. In plus, prin calitatea oamenilor sai, prin talentul si seri