Podgoria Cotnari •Podgoria Cotnariului, ca multe alte obiective de mare interes din tara fac subiectul unor lupte de culise cu scopul obtinerii dreptului de proprietate asupra acestora.
O situatie similara se petrece si cu societatea comerciala COTNARI SA care in scurt timp va trece din proprietatea statului in proprietate privata.
Liderul Sindicatului Liber al societatii comerciale COTNARI SA, Constantin Niagu, considera ca "in momentul de fata sint multe interventii de la nivelul central al FPS Bucuresti, desi COTNARI SA este subordonata Directiei Teritoriale a FPS Iasi, avind un capital social sub 18 miliarde lei) pentru a vinde actiunile detinute de catre FPS catre un investitor strain, care in acest fel sa devina actionarul majoritar al acestei podgorii. Este vorba de niste investitori din Germania, ba de niste americani, ba in ultimul timp chiar de un reprezentant al unei firme canadiene, de origine romana. Ce stiu acesti investitori cu bani (oare au?) despre cultura vitei de vie, despre Podgoria Cotnari in general, si despre producerea renumitelor vinuri de Cotnari".
Dizertatia liderului continua cu diverse comparatii cu ceea ce se petrece in multe zone ale lumii democrate, insa elementul de baza a nemultumirii sindicalistilor il constituie modalitatea aleasa de FPS de a vinde pachetul de actiuni (60%) detinut de COTNARI SA prin licitatie cu strigare sau in plic sigilat.
Si intr-un caz si in celalalt, sindicalistii considera ca nu au nici o sansa de reusita in fata investitorilor straini.
Salariatii vor sa devina proprii lor proprietari
Cei 383 de salariati si membri ai Sindicatului Liber al COTNARI SA s-au constituit, conform Ordonantei nr. 88/1997, in Asociatia "Vita de Vie" avind drept scop achizitionarea pachetului de actiuni detinut de catre FPS. Din anul 1997 si pina in prezen