FORTUS Iasi Fenomenul blocajului financiar, cu un nivel mai ridicat in primii ani de tranzitie, a continuat sa se faca resimtit si pe parcursul ultimilor ani. Unitatile economice s-au vazut puse in situatia de a nu mai dispune de resurse financiare proprii necesare derularii programului economic de activitate, intrucit dispun de stocuri cu marfuri nevandabile si incaseaza cu mari intirzieri contravaloarea marfurilor livrate furnizorilor. Dat fiind aceste conditii, echipele manageriale au apelat la credite bancare purtatoare de dobinzi mari.
Nerestituirea la termenele scadente datorita neorientarii productiei la noile cerinte ale pietii, cit si slaba productivitate a muncii au accentuat si mai mult agravarea situatiei financiare. Ca o masura de protectie, Guvernul a adoptat OG nr. 13/1995 privind instituirea regimului special de supraveghere economico-financiara. Astfel a fost posibil ca un numar de sase societati comerciale (FORTUS SA, COMTOM SA Tomesti, AVICOLA SA Iasi, IASITEX SA Iasi, TEROM SA Iasi si AGMUS SA Iasi), care au beneficiat de prevederile ordonantei sa incheie anul financiar 1995 cu profit. Lista societatilor a fost suplimentata cu inca zece unitati economice.
Un alt fenomen care a condus la blocajul financiar consta in livrarea de marfuri de catre producatori la furnizori, in ciuda faptului ca acestia din urma nu achitasera celelalte transe de datorii. In mod paradoxal, societatile comerciale care furnizau marfurile nu impuneau nici un fel de restrictii sau conditii.
FORTUS Iasi Fenomenul blocajului financiar, cu un nivel mai ridicat in primii ani de tranzitie, a continuat sa se faca resimtit si pe parcursul ultimilor ani. Unitatile economice s-au vazut puse in situatia de a nu mai dispune de resurse financiare proprii necesare derularii programului economic de activitate, intrucit dispun de stocuri cu marfuri ne